Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osoje

KUD Radovin oduševio izvornim folklorom napjevima

27.08.2023. 17:46
KUD Radovin oduševio izvornim folklorom napjevima

Foto: Marijana Dokoza



U povodu 40. obljetnice Gospinog ukazanja na području Osoje, u subotu, 26. kolovoza, KUD “Krenica” Gala u Gali u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugostio je deset kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Velik broj Hrvata iz domovine i iseljeništva došao je na 13. po redu večer folklora koja se održala pod motom ‘Oj, Krenico ‘ko te ne bi pio, kraj tebe me dragi zamirio!’ Pjevala se ganga, rera, odzvanjale su diple i gusle, plesali su narodni plesovi i tako čuvali običaji predaka.


Izvorni plesovi


Među deset kulturnih društava bio je i KUD Radovin iz Radovina, sela koje je udaljenog oko petnaestak kilometara od Nina u Zadarskoj županiji. Članovi KUD-a su izveli izvorne plesove dinarskog područja, “Nijemo kolo”koje je pod zaštitom UNESCO-a kao i orcanje.




Ivica Dundović, stručni voditelj KUD-a Radovin je kazao kako im je iznimno drago što su članovi KUD-a uspjeli zainteresirati još tri društva koja su im se pridružila u izvođenju izvornog folklora. -Pridružili su nam se KUD Sv. Šime iz Rtine, Fortuna Ražanac i KUD Privlaka, rekao je Dundović.


KUD Privlaka


Posebnost KUD-a Radovin je starohrvatsko glagoljaško pjevanje koje članovi KUD-a njeguju i čuvu te njime oduševljavaju gdje god se pojave. Bilo je tako i u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su nastupili pred oduševljenom publikom. Glagoljica je jedinstveni fenomen hrvatske kulture, a Radovinjani su oduševili brojne posjetitelje spletom starohrvatskih glagoljaških napjeva koje su pjevali odjeveni u starinske nošnje.


Stari pučki napjevi


Inače, KUD Radovin je 2001. godine izdao nosač zvuka pod nazivom “Zapjevaj mi moje grlo jasno, uj’tro rano i uvečer kasno” na kojem se nalaze stari domaći pučki napjevi, napjevi mise i drugih obreda kroz crkvenu godinu. Članovi KUD-a Radovin, osim u Zadru, nastupaju po cijeloj Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Između ostalog nastupili su i u zagrebačkoj Gavelli.


Marijana Dokoza