Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Misno slavlje u katedrali

Krševan je bio poznat po izrazito velikoj ljubavi prema svakom čovjeku

Autor: Marija Paleka

24.11.2022. 20:02
Krševan je bio poznat po izrazito velikoj ljubavi prema svakom čovjeku

Foto: Arif Sitnica

Blagdan svetoga Krševana, zaštitnika grada Zadra i ove godine proslavljen je crkvenim slavljem. Odaziv vjernika koji su nazočili svečanosti u sv. Stošiji bio je velik, a svetu misu predvodio je nadbiskup Želimir Puljić.


– Zadar danas slavi svoga zaštitnika sv. Krševana, vrloga muža i poznatog rimskog časnika. Bio je podanik cara Dioklecijana, a učenik Isusa iz Nazareta i nije te dvije stvari smatrao nespojivim. Dapače, kao kršćanin bio je hrabar i angažiran, jer vjeru nije držao privatnom stvari. Bogu se klanjao i molio, ljude volio, a vlast poštivao. I kao kršćanin nije se osjećao ugroženim, istaknuo je nadbiskup u svojoj propovijedi.


Nadalje, nastavlja Puljić u govoru, takvim se osjećao njegov car koji mu je zanijekao pravo na njegovo životno uvjerenje.


Ljube sve


– Već je davno pisac Diognet, u svojoj poslanici zabilježio kako se „kršćani ne razlikuju od ostalih ljudi ni područjem gdje stanuju, ni jezikom, ni načinom života. Kao građani s ostalima imaju sve zajedničko, a sve trpe kao tuđinci. Žene se kao i ostali, rađaju djecu i provode život na zemlji, ali na nebu im je domovina. Pokoravaju se izglasanim zakonima, a načinom svoga života ih nadvisuju, kazao je dodavši kako ljube sve, a svi ovi drugi ih progone, preziru i osuđuju, ubijaju ih, a oni oživljavaju.


– Jednostavno rečeno: što je duša u tijelu, to su kršćani u svijetu, rekao je Puljić.


Iz propovijedi doznajemo kako je svetom Krševanu ponuđen položaj, samo neka počasti lažne bogove-kumire. Nuđeno mu je namjesništvo jedne rimske pokrajine, ali uz uvjet da se odrekne vjere u Isusa Krista. No, čvrsti karakteri, kako je posebno naglasio nadbiskup, ne prihvaćaju ucjene i obećanja koja štete slobodi i dostojanstvu savjesti.


Prema riječima nadbiskupa Puljića, možemo biti zahvalni Bogu što je ovaj grad stoljećima, kao svoga zaštitnika, imao ovoga sveca „vrlog rimskog časnika“ i Božjega viteza. On je stoljećima bio duša ovoga grada. Krševan je bio poznat po čvrstoj vjeri u Isusa Krista, kao i po izrazito velikoj ljubavi prema svakom čovjeku.


Viteške odlike


– Zadrani su prepoznali njegove viteške odlike „časti, vjernosti, čestitosti, odvažnosti i hrabrosti“ pa su ga zbog toga i uzeli za svoga nebeskoga zaštitnika. I kao njegovi odani štovatelji, nastojali su prihvatiti njegove ideale i ostvarivati ih u životu, kulturi i u javnom i privatnom radu, kazao je nadbiskup.


Kako nas smrtnike, prema riječima nadbiskupa, ništa ne može „rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našemu“, i mi svi kao nazočni vjernici, proslavili smo na svetoj Misi, svetkovinu mučenika Krševana moleći da i nama Gospodin podari onu snagu duha kojom je ovaj nebeski vitez vjerno Bogu služio i u muci izvojevao pobjedu.