Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JAVNI POZIV

Krenut će akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima

Autor: Goran Šimunov

24.09.2023. 15:59
Krenut će akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima

Foto: Filip BRALAFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima.


Ovim Javnim pozivom Fond prikuplja podatke o otpadnim vozilima poznatih i nepoznatih vlasnika i nepropisno odbačenim otpadnim vozilima na otocima u svrhu provođenja akcija uklanjanja otpadnih vozila radi sprječavanja nastanka i/ili smanjenja na najmanju moguću mjeru onečišćenja okoliša, ugrožavanja ljudskog zdravlja, uzrokovanja šteta biljnom i životinjskom svijetu i drugih šteta.


Fond će na temelju dostavljenih podataka organizirati i koordinirati akcije uklanjanja otpadnih vozila u suradnji s obrađivačem otpadnih vozila i predstavnicima jedinica lokalne samouprave te drugim dionicima. Obrađivač otpadnih vozila posjeduje sklopljen Ugovor s Fondom o obavljanju poslova obrade otpadnih vozila te ima ustrojenu sakupljačku mrežu na čitavom teritoriju Republike Hrvatske za sakupljanje otpadnih vozila unutar sustava gospodarenja otpadnim vozilima.
Fond će odmah po zaprimanju prijava koje su potpune sukladno ovom Javnom pozivu u dogovoru s prijaviteljem i obrađivačem otpadnih vozila odrediti datum i vrijeme provođenja akcije uklanjanja otpadnih vozila na otocima.


Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave na otocima i jednice lokalne samouprave na kopnu kojima administrativno pripadaju otoci.


Svrha ovog Javnog poziva je prikupljanje podataka o otpadnim vozilima i lokacijama na kojima se nalaze odbačena otpadna vozila na otocima. Dinamični rast broja automobila dovodi do konstantnog povećanja broja vozila koja izlaze iz uporabe. Takva vozila potrebno je pravilno zbrinuti. Provođenje ovakve akcije osim što direktno utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, poziva i na veću ekološku svijest.


Cilj Poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja sakupljačima radi daljnje obrade. Cilj svih lokalnih akcija čišćenja usmjeren je na očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata te jačanje svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.


Rok za dostavu prijava završava 31. listopada 2023. do 16 sati.