Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SPOMEN PLOČA

Kod Zelenog hrasta otkrivena spomen ploča za nestale hrvatske branitelje

Autor: Đurđa Baljak

28.09.2023. 17:24
Kod Zelenog hrasta otkrivena spomen ploča za nestale hrvatske branitelje

Foto: Arif SitnicaUdruga Dragovoljaca posebne jedinice policije 1990. »Pionirski grad« sa sjedištem u Zagrebu i Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91 sa sjedištem u Biogradu na Moru organizirali su povodom 32. godišnjice nestanka branitelja Domovinskog rata, Genete Međugorca i Franjo Juga, otkrivanje spomen ploče na mjestu kod kojeg su nestali, Zelenog hrasta. U tome su ih financijski potpomognuli načelnik Posedarja, Ivica Klanac i načelnik Poličnika, Davor Lončar. Na otkrivanju spomen obilježja i polaganju vijenaca, pored obitelji nestalih branitelja, sudjelovali su i brojne braniteljske udruge te predstavnici vlasti. Hrvatski general Josip Lucić održao je tom prilikom prigodni govor u kojem je istaknuo važnost zajedništva te se zahvalio svim obiteljima nestalih, svim braniteljima te izaslanicima i predstavnicima lokalne vlasti, ali i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.


–  U ovoj prigodi sjećamo se svih naših poginulih, ranjenih i nestalih suboraca. Tijekom 1990. i 1991. godine hrvatski narod se nalazio u najtežim vremenima. Bilo je to vrijeme u kojem još uvijek nismo imali državu, nismo bili priznati od svijeta i bili smo zarobljeni u bivšem sustavu. Prije 32 godine Hrvatska je napadnuta nespremna i razoružana. Međutim, usprkos tomu dragovoljaca je bilo iz svih dijelova Hrvatske te smo se branili kako smo znali i mogli. Hrvatska je tada bila presječena i morale su se što prije preuzeti sve policijske stanice i postrojbe koje nisu bile u našim rukama. To su mogli samo oni koji su odgajani u hrvatskom duhu i vjeri. Hvala Bogu Hrvatska je imala tu generaciju, koja dobrim dijelom i danas stoji tu. Iako su narušili naše zdravlje, nisu narušili našu ljubav prema domovini i hrvatskom narodu. Ponosni smo što danas imamo svoju domovinu, svoju policiju i vojsku. Hrvatska je bila podijeljena što prirodnim, što ideološkim barijerama, ali bez zajedništva i hrvatskog predsjednika Tuđmana danas ne bismo bili tu i iskazivali počast žrtvama i nestalima. Pored toga, veliku ulogu je odigrala i naša katolička crkva koja nas je držala u zajedništvu. Naša država je stvorena uz veliku žrtvu i predstavlja mladu zemlju koja je i dalje u izgradnji. Zajedništvo nas je spasilo i moramo ga čuvati kako bi nastavili izgrađivati i dalje našu domovinu, ali na racionalnim temeljima ne noseći sa sobom emocije koje će nas sukobiti. Izgrađujemo Hrvatsku za našu djecu i unuke, istaknuo je general Lucić.


Gento Međugorca je rođen 27. ožujka 1951. godine u Klobuku te je u Domovinski rat stupio dobrovoljno. Bio je pripadnik 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske te je posmrtno odlikovan »Redom kneza Domagoja« s ogrlicom. Franjo Jug je rođen 9. rujna 1946. godine u Zagrebu, a u Domovinski rat je dragovoljno pristupio te je bio pripadnik Zbora narodne garde. Obojica su nestali na području Posedarja (na mjestu Zelenog hrasta) 28. rujna 1991. godine. Zaustavljeni su i zarobljeni su od strane neprijatelja, domaćih Srba četnika, nakon čega im se gubi svaki trag.


Foto: Arif Sitnica