Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smrt mlade rodilje

Karuc: Apsolutno sve se napravilo kako bi se pomoglo mladoj ženi i spasilo život

Autor:

10.11.2022. 12:10
Karuc: Apsolutno sve se napravilo kako bi se pomoglo mladoj ženi i spasilo život

Foto: Arif Sitnica“Izražavam sućut obitelji u svoje osobno ime i u ime Opće bolnice Zadar”. Tim riječima započeo je izvanrednu konferenciju za medije Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske Bolnice.


– U ranim poslijepodnevnim satima primili smo poziv od kolega iz OB Gospić, prezentirali su nam kako imaju jako težak slučaj rodilje koja je počela kvariti i u kratkom vremenu izgubila velik volumen krvi te je posljedično tome razvila stanje cirkulacijskog šoka, koagulopatiju i početak razvoja multiorganskog zatajenja. Ja sam se kao voditelj JIL-a ponudio da im pružimo pomoć. U dogovoru s kolegama iz OB Gospić, a po stabilizaciji njenog stanja, dogovoreno je da se pacijentica premjesti u zadarsku bolnicu koja je veća i ima veće resurse nego OB Gospić. Mlada žena, rođena 1999. je u našu Bolnicu, u jedinicu intenzivne medicine zaprimljena oko 16:30 sati uz pratnju anesteziološkog tima iz gospićke bolnice koja je to jutro imala porod, a nakon čega je došlo do krvarenja. Nažalost, ona je razvila nepovratni oblik cirkulacijskog šoka, a unatoč svim poduzetim mjerama, operativnim, po protokolu, primanja transfuzije, liječenja, došlo je do razvoja teške koagulopatije te je već počela razvijati znakove zatajenja brojnih organa i nakon sat vremena u našoj jedinici, unatoč svim poduzetim mjerama liječenja došlo je do zastoja srca, a nakon reanimacije, nažalost nismo ponovno uspjeli pokrenuti srce i proglasili smo smrt u 17:40 sati, objasnio je Karuc.


Više resursa


Objasnio je kako su kolege u OB Gospić napravili sve što su mogli napraviti u takvim slučajevima, međutim do transporta mlade žene došlo je jer OB Zadar ima više resursa, anesteziologa, liječnika, veće mogućnosti potpore organa.
– Apsolutno se sve napravilo kako bi se toj mladoj ženi pomoglo i spasilo život, rekao je Karuc.


– Često se događaju post parcijalna krvarenja, dva do pet posto poroda, nekad su veća, nekad manja. U 99,9 posto slučajeva to uspijemo riješiti. Nažalost, nekad ne uspijemo, pogotovo kada se radi o obilnim krvarenjima u kratkom vremenu, jednostavno ne možete zaustaviti taj proces i ponovno uspostaviti ravnotežu, objasnio je Karuc.


“Sve se napravilo kako je trebalo”


– Mislim kako se ovakav neželjeni ishod nije mogao spriječiti. Mi smo svakodnevno suočeni s teškim traumama koje u većini slučajeva uspijemo riješiti, ali ovakvi slučajevi se događaju, ovdje i u svijetu, rekao je zamjenik ravnatelja OB Zadar.


Na pitanje stiže li inspekcija, Karuc je rekao kako to ne ovisi o njemu.


– Mi smo svoje napravili, učinjena je obdukcija, sve se napravilo kako je trebalo. U mojoj karijeri, a radim u OB Zadar od 1995. godine, imali smo jedan ovakav slučaj, koliko mi je poznato, davno. To se dogodi jednom u karijeri, dodao je Karuc.


Podsjetimo, 22-godišnjakinji se stanje zakompliciralo nakon poroda 7. studenog u OB Gospić te je nažalost preminula u zadarskoj bolnici, a iza sebe je ostavila četvero male djece.