Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NOVINA

Izdavanje iskaznica za osobe s invaliditetom od sada provodi Agencija za komercijalnu djelatnost

Autor: Portal ZL

17.11.2023. 17:51
Izdavanje iskaznica za osobe s invaliditetom od sada provodi Agencija za komercijalnu djelatnost

Foto: ZADARSKA ŽUPANIJANovim  Zakonom o povlasticama u prometu  izdavanje parkirališnih karata za osoba s invaliditetom (OSI iskaznice) više nije u nadležnosti županija.  Izdavatelj OSI iskaznica koje uključuju i parkirališne karte temeljem javne ovlasti iz Zakona o povlasticama u prometu od sada je Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD).


OSI iskaznice obuhvaćaju  Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, Europske iskaznica za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.


Prvo izdavanje OSI iskaznica AKD će provesti po službenoj dužnosti, odnosno, bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika. Ovaj postupak će se provesti nakon uspostave informacijskog sustava povlastica u prometu, a najkasnije do 15. svibnja 2024. godine.
Automatizirani sustav provjeravat će podatke o invaliditetu u Registru osoba s invaliditetom (ROI) prema kriterijima iz Zakona o povlasticama u prometu.


Budući da se izdavanje isprava temelji na podacima iz ROI, korisnicima se preporučuje u navedenom Registru provjeriti svoj status i postotak tjelesnog oštećenja. Ukoliko podatci nisu ispravni dokumentaciju za upis podataka u ROI, osobe s invaliditetom mogu dostaviti na adresu elektroničke pošte: [email protected] .


Osobe koje ostvaruju pravo na OSI iskaznice, iskaznice će biti dostavljene na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.


U prijelaznom razdoblju, šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona, a do izdavanja OSI iskaznica, prava se mogu ostvarivati sljedećim ispravama:


  • Parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom;
  • Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o oslobađanju od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta;
  • Potvrdom / smart karticom koje je do stupanja na snagu ovoga Zakona izdalo trgovačko društvo Hrvatske autoceste d. o. o.;
  • Iskaznicom za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Postupci izdavanja Parkirališne karte za osobe s invaliditetom (Znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom) koji su započeti prije stupanja na snagu Zakona o povlasticama dovršit će se primjenom odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama


Znači, uvođenjem jedinstvenog sustava sve osobe s invaliditetom moći će na jednom mjestu ostvariti sva svoja prava koja se temelje na podatcima koji su u Registru osoba s invaliditetom, zato se pozivaju da provjere svoj status i postotak oštećenja.


Postojeće parkirališne karte vrijede i dalje, odnosno u narednih šest mjeseci, a nakon toga korisnici mogu očekivati da će nove Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom dobiti na kućnu adresu.


Sve informacije vezane uz izdavanje OSI iskaznica dostupne su na mrežnoj stranici AKD-a https://mosi.akd.hr/ .


Više informacija na:


MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE


https://mmpi.gov.hr/promet/cestovni-promet-124/povlastice-u-prometu-obavijest-za-osobe-s-invaliditetom/20602


 


Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o.


https://mosi.akd.hr/


Info telefon Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 01 6169 445, svakim radnim danom od 13.00 do 14.00 sati.