Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Udruga civilnih stradalnika

Izborili se za donošenje Zakona o civilnim stradalnicima

Autor: Marina Vlakić

10.11.2022. 12:35
Izborili se za donošenje Zakona o civilnim stradalnicima

Foto: Arif SitnicaUdruga civilnih stradalnika Domovinskog rata predložena je za Nagradu Grada Zadra, što je kruna njihova 25-godišnjeg djelovanja. Svojim zalaganjem uspjeli su ishoditi i donošenje Zakona o civilnim stradalnicima kako bi i ova kategorija stradalnika dobila svoja prava, kaže predsjednica udruge Ljubica Krcić.


– Sretni smo što smo dobili zakon za koji smo se godinama borili. Udruga je pisala zahtjeve za ostvarenje prava svojim članovima koji su dalje išli na provjeru i napokon su počela stizati rješenja. Nismo baš bili zadovoljni tempom rješavanja jer prošlo je 15 mjeseci otkako je Zakon o civilnim stradalnicima stupio na snagu. Inače imamo izvrsnu suradnju s ministrom branitelja i njegovim stručnim službama koje nam jako puno pomažu te im se ovim putem zahvaljujem. Nastavljamo sa svojim projektima i programima, prije svega pomažući članovima jer mnogi od njih još uvijek imaju traume nakon stradanja u Domovinskom ratu. Ovih smo dana u knjižnici u Benkovcu prikazali film »Hrvatski anđeli rata«, a vrijedno radimo i trenutno imamo 384 redovna člana, kaže čelnica Udruge.


U radu im pomažu Grad i Županija, bez čijih bi dotacija jedva opstali, no zbog pandemije su sredstva smanjena.
– Financiraju nas od osnutka udruge, a pomažu nam i drugi gradovi i neke općine u županiji, međutim, ničeg ne bi bilo bez naše upornosti. Javljamo se i na razne natječaje, poput onog Zaklade za razvoj civilnog društva s kojom smo sklopili trogodišnji ugovor u iznosu od 96.540 kuna za svaku godinu, no on nam ističe ove godinu. Na idući se natječaj ne možemo javiti jer treba proći godina dana pauze te ćemo se za pomoć obratiti Gradu i Županiji za financiranje minimalne plaće našem djelatniku, zaključuje Krcić.