Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ostalo tek 30 posto građe

Iz knjižnice u Crnom povučeno preko dvije tisuće naslova, Kamber-Kontić poručuje: Opstojnost neupitna

Autor: Nikolina Lucić

17.08.2023. 13:52
Iz knjižnice u Crnom povučeno preko dvije tisuće naslova, Kamber-Kontić poručuje: Opstojnost neupitna

Foto: Luka JeličićNakon što se redakciji Zadarskog lista javila čitateljica zabrinuta polaganim nestajanjem knjižnične građe u Ogranku Crno gradske knjižnice Zadar, iz razgovora s ravnateljicom Dorotejom Kamber – Kontić saznajemo da razloga za zabrinutost ne bi trebalo biti.


Naša nam je čitateljica poručila kako je tijekom proteklih dana iz Ogranka oko dvije tisuće naslova prebačeno u Središnju knjižnicu, dok je u Crnom ostalo oko 30 posto građe. Maknuta je polica za nove naslove, većina ostalih polica te stolovi i stolice za čitanje i za razne radionice koje su se održavale u knjižnici.


– Planirano je da se probije zid između knjižnice i vrtića, kako bi se proširio vrtić, piše nam i dodaje kako se, s obzirom na činjenicu da u gradu nedostaje vrtića, ovo prikazuje kao vrijedan potez, jer povećanje kapaciteta vrtića dugoročni je strateški plan Grada Zadra.

– Međutim, to zapravo znači neadekvatno rješenje, jer u tom slučaju nitko od korisnika tu neće biti na dobitku, jer prošireni vrtić bi bio smješten u omanjem prostoru neuvjetnom za malu djecu, a knjižnica kao kulturno i društveno središte osakaćena i njen opstanak ugrožen. Vjerujem da je potpuno jasno da u ovim uvjetima knjižnica ne bi dugo nastavila raditi, bez većine knjiga i bez mogućnosti prihvaćanja novih knjiga, te sa radnim vremenom samo u popodnevnim satima, poručila je dodavši kako u Crnom postoji stotinjak kvadrata neiskorištenog neuređenog prostora u zgradi Mjesnog odbora.


– Zašto onima koji donose odluke nije palo na pamet urediti taj prostor za vrtić? Ili urediti taj prostor i tamo premjestiti knjižnicu? Navodno ni predsjednik Mjesnog odbora nije upoznat sa ovim događanjima. Čujem da mještani Crnog nisu zadovoljni ovim razvojem događaja. Mi, korisnici knjižnice u Crnom zasigurno nismo. Znam i to da će se ovo o čemu ja govorim pokušati prikazati kao puko protivljenje proširenju vrtića, ali vjerujem da novinari mogu iznijeti situaciju na pravi način bez da pokleknu pred ucjenama i pritiscima, zaključila je.


Kamber – Kontić nas pak uvjerava kako razloga za zabrinutost nema, jer dodaje, Knjižnica sam izvršava svoje redovite aktivnosti u obnavljanju i obogaćivanju knjižnične građe.


– Dok u našoj središnjici, koja je, kao i svako ljeto, otvorena tijekom cijelog dana, takve akcije provodimo, a da naši korisnici to niti ne primijete, u ograncima je lako primijetiti da ne nešto mijenja. No, ono što je naša zadaća je redovito vršiti potrebne razmjene knjižnične građe među naših ograncima, te brinuti o osiguranju najnovijih naslova, što i sada u Crnom radimo, pojasnila je Kamber – Kontić, uvjeravajući nas kako će Ogranak u Crnom normalno raditi bez osiromašenja fonda.