Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OKRUGLI STOL

Institucionalizacija može negativno utjecati na sve aspekte razvoja djece

Autor: Marija Paleka

19.10.2022. 17:30
Institucionalizacija može negativno utjecati na sve aspekte razvoja djece

Foto: Marija Paleka

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održan je Okrugli stol čiji je imperativ rasprave bio deinstitucionalizacija socijalnih usluga među institucijama involviranih u skrb za djecu i mladež. Tema je ovo visoke delikatnosti društva u razvoju prosperiteta za odgoj djece u domovima. Projekt je predstavila Ljiljana Šarić, zamjenica ravnateljice Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar, ujedno nositeljica projekta ukupne vrijednosti 5.040.000,00 kuna.
–  Dom za odgoj djece i mladeži Zadar nositelj je projekta “Za bolje sutra, za sretnija jutra”. Partner projekta jest Odgojni dom Bedekovčina, a planirano provođenje projekta je do 1. srpnja, 2023. godine. Ovaj projekt uspješno se započeo provoditi uz tehničku pomoć Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova kojoj se zahvaljujemo na susretljivosti i pomoći, naglasila je Šarić.
Deinstitucionalizacija je proces kojim se djeci smještenoj u domovima za djecu i mlade, omogućava drugačiji oblik smještaja i skrbi, odnosno njihovo uključivanje u život zajednice, a samim time i prevenira smještaj u domove.
Predavanje o deinstitucionalizaciji socijalnih usluga te prava pripadnika ciljanih skupina održala je docentica Ana Marija Iveljić s Odsjeka za pedagogiju Sveučilišta u Zadru koja je pobliže pojasnila što ovaj projekt znači za djecu i mlade, a samim time i razvoj društva.
– Više ne postoje domovi kao takvi već centri koji se inkluzijom svih institucija u ovaj projekt podižu na jednu kvalitetniju razinu i time utječu na povoljniji djetetov emocionalni razvoj koji je podržan obiteljskim okruženjem. Skrb u zajednici od izuzetnog je značaja za emotivno sazrijevanje djeteta s čime će se složiti i svi danas prisutni psiholozi, istaknula je Iveljić, dodajući kako je nužno provesti deinstitucionalizaciju budući da studije pokazuju kako institucionalizacija može negativno utjecati na sve aspekte razvoja djece, a što može usporiti proces razvoja djece i mehanički rezultirati slabijim fizičkim i intelektualnim razvojem djece.
Nakon uvodnog predavanja, na Okruglom stolu pričalo se o prednosti života u organiziranom stanovanju.