Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ljetovanje mukte

Ilegalni kamperi u Kožinu: Parkiraju do mora, nuždu obavljaju po šumi

Autor: Ana Šarić Fric

27.08.2023. 16:54
Ilegalni kamperi u Kožinu: Parkiraju do mora, nuždu obavljaju po šumi

Foto: Snimio čitateljSvake sezone iznova svjedočimo neprimjerenom kampiranju izvan kampova u gotovo svim dijelovima grada, a najprivlačnija su, dakako, ona mjesta koja su najbliža plažama. Posljednjih tjedana, kampera ima posvuda, i to ne samo u Zadru već i po cijeloj županiji, a svjedočili smo tako o kamperima parkiranima na na Punti Bajlo, na parkiralištu iznad dvorane na Višnjiku, na Poluotoku, a posebno su im zanimljive lokacije Kolovare i Puntamika.


Posljednjih dana pisalo se tako i o kamperima na plaži Tustici u Sukošanu, ali sudeći po posljednjem obraćanju čitatelja, kamperi zaposjedaju sve više praznih parcela. Možda to ništa ne bi bio problem, da za sobom ne ostavljaju nered, smeće, a prema riječima našeg čitatelja, po šumama vrše i nuždu.


Šumica sv. Petra


– Želim upozoriti na situaciju u šumici sv. Petar između Dikla i Kožina, tamo svake godine sve više je ilegalnih kampista, kampiraju u šatorima i kamperima i slično i nitko ništa ne poduzima. Parkiraju do mora u grupama, nuždu obavljaju po šumi, smeće ostavljaju za sobom, a iz tankova koji se nalaze ispod kampera čudna voda se izlijeva. To nije jedan-dva kampera, ujutro ih zna biti i po 15-tak pa me zanima kako to da nitko od nadležnih ne reagira i dozvoljava ovako ponašanje?, pita se naš čitatelj koji nam je poslao i fotografiju kao dokaz divljeg kampiranja.

Znakovi za nedozvoljeno kampiranje postavljeni su po plažama diljem županije, ali i u  samom gradu. Neki kamperi te znakove jednostavno ne vide, dok se drugi na zabrane ogluše jer očito mogu. Nedozvoljeno parkiranje kažnjava policija, a kampiranje turistička inspekcija i komunalno redarstvo. Novčane kazne imaju najbolji učinak, smatraju zadarski komunalci. Već iduće godine Grad Zadar bi mogao u pojedinim dijelovima grada potpuno zabraniti ulaz kamperima.


Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je jasan – kampira se u kampovima. Uhvate li vas u kampiranju “na divlje” kazna je od 200 do 1300 eura.