Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Za Karla Magaša

Humanitarni koncert učenika i profesora Gimnazije Franje Petrića

Autor: Đurđa Baljak

15.05.2023. 22:19
Humanitarni koncert učenika i profesora Gimnazije Franje Petrića

Foto: Mate KominaGimnazija Franje Petrića je ponovno, nakon stanke od tri godine, održala u Hrvatskom narodnom kazalištu 14. humanitarni koncert. Sav prikupljeni iznos namijenjen je pomoći u liječenju srednjoškolca Karla Magaša koji od 2019. godine vodi bitku s osteosarkomom ili tumorom kostiju. Na humanitarnom koncertu su pjevali, svirali i plesali učenici Gimnazije Franje Petrića, ali i njihovi gosti iz drugih zadarskih škola. S obzirom na to da je predsjednica Organizacijskog odbora, ravnateljica Blanka Pedišić, bila fizički spriječena prisustvovati ovom događaju, porazgovarali smo s Hajdi Škarica, prof. dipl, knjiž., članicom OO-a ovog humanitarnog koncerta.


Program od 13 točaka


– Naši profesori i učenici su ponovno dobili priliku prokazati svoj talent i veliko srce te darovati pažnju i pomoć humanitarnim koncertom. Tako je ove godine podršku dobio vršnjak naših učenika, Karlo Magaš, započela je Škarica te se nadovezala na program koji su pripremali nekoliko mjeseci, a kojeg su izveli pred publikom u HNK-u.

– Program se sastojao od 13 točaka, a dvije pjesme je otpjevala zvonka radost naše škole, Školski zbor Gimnazije. U jednoj pjesmi je pratnju pružio naš bivši učenik, profesor Glazbene škole Blagoje Bersa, maestro Jurica Šoša. Pored nekoliko pojedinačnih točaka, dvije pjesme je odsvirao i bend u kojem su većina članova naši učenici. Izdvojila bih i nekoliko specifičnih točaka, prvo gitarski-instrumental naših hrabrih prvaša. Zatim, u visine se vinula i naša maturantica s plesom na svili. Potom je uslijedila i jedna točka, po meni epskih razmjera, u kojoj je sudjelovao veliki broj izvođača, od gitare, klavira, vokala, pa do čak devet bubnjara. Zanimljivo je to što je od tih devet učenika, samo dvoje imalo nekakav dodir s bubnjevima, dok ostali nikad u životu nisu držali bubnjarske palice. Uspjeli su zahvaljujući vrhunskim mentorima, poznatim zadarskim bubnjarima, Frani Profaci i Frani Beliniću. Naime, oni su svoje znanje, vještine i vrijeme nesebično podijelili s našim učenicima u želji da svoju strast podijele s mlađima. Tako su podržali naša humanitarna nastojanja, istaknula je Škarica te kazala nešto o gostima na ovom humanitarnom koncertu.


Gostovale dvije dječje klape


– Gostovale su i dvije dječje klape. Prva je ženska dječja klapa Glazbene škole Blagoje Berse, Lantina, a u kojoj pjevaju četiri naše učenice, a vodi ih Nada Smoljan. Potom, druga mješovita dječja klapa Riva u kojoj pjevaju naša dva klapska slavuja, a vodi ih profesorica Marija Vičević. Tu je potrebno istaknuti kako su obje klape jako mlade, a već su postigle brojne glazbene uspjehe i pobjede. Uz to, istaknula bih i nekoliko učenika Gimnazije Vladimira Nazora, Gimnazije Jurja Barakovića i Prirodoslovne grafičke škole, a koji sviraju i pjevaju s našim učenicima, objasnila je Škarica te se osvrnula i na izvedbu profesora.


– Izvan oficijelnog plana, na kraju naše priče, u posebnoj kategoriji, nastupio je tradicionalno Zbor profesora. Otpjevali smo svojevrstan spoj nespojivog, a zamisli smo pjesmu »Dite zadarsko« u »Ritmu muzike za ples«. Pritom nam je klavirsku podršku pružio Vedran Supičić, na gitari je bio vrhunski Klaudio Krizman, bas gitaru je pratio izuzetni Boris Ivanov, dok je »Ritam muzike za ples« diktirao briljantni bubnjar Hrvoje Perinić. Dakle, svi od reda poznati zadarski vrhunski glazbenici koji iza sebe imaju bogate glazbene životopise u kojima ne manjka odsviranih nota u humanitarne svrhe, a to su dokazali i ovog puta, zaključila je Škarica.


Foto


Humanitarni koncert učenika i profesora Gimnazije Franje Petrića


avatar

Snimio:


15.05.2023. 22:14


Galerija