Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PREUSTROJ IZBORNIH JEDINICA

HDZ smatra da je novi model puno pravedniji, unatoč podijeljenoj županiji

Autor: Marina Vlakić

27.05.2023. 12:00
HDZ smatra da je novi model puno pravedniji, unatoč podijeljenoj županiji

Foto: Arhiva ZLPredstavljanjem izmjena Zakona o izbornim jedinicama definirane su promjene u 9. izbornoj jedinici koja obuhvaća i Zadarsku županiju. Najnovijim ustrojem ova će jedinica ostati bez dva grada i devet općina s obzirom da u sastav 7. jedinice sada ulaze gradovi Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir.


U 9. izbornoj jedinici tako i dalje ostaju Šibensko-kninska županija, sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske te središnji i južni dio Zadarske županije s četiri grada i 19 općina. Osim Zadra, tu su i Benkovac, Biograd na Moru i Nin te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji.


Za razliku od dosadašnjeg modela, 9. jedinica dobiva i Solin iz Splitsko-dalmatinske županije, čime Zadarska županija ostaje bez sjevernog glasačkog bazena. No, u lokalnom HDZ-u kažu kako im to neće donijeti većih promjena upravo zato što su u 9. jedinici i dosad osvajali najveći broj mandata, čak i do deset, iza njih je bio SDP s prosječna tri do četiri mandata po izborima, a nakon njih sve ostale stranke.


Ne plaše se gubitka glasova
Ovakvim ustrojem izbornih jedinica i gubitkom sjevernog dijela županije HDZ i dalje smatra da će, ne samo zadržati postojeće glasove, već i dobiti još jedan mandat. Naime, na dosadašnjim je parlamentarnim izborima Zadar redovito ostajao jedan od najjačih utvrda HDZ-a, pa su na izborima 2007. dobili čak deset mandata.


Za usporedbu, SDP je dobio četiri mandata, a ostale stranke nisu niti prešle izborni prag. Razlog je to zašto neke od njih čak godinu dana uoči parlamentarnih izbora već pregovaraju s ostalim strankama koje, uz ovoliki broj HDZ-ovih mandata, pokušavaju osvojiti potreban broj glasova za makar jedan mandat.Na prošlim je izborima za Sabor HDZ tako osvojio 85.075 glasova, što je čak 47,46 posto glasova ukupnog biračkog tijela ove jedinice, SDP-ova Restart koalicija s čak šest političkih partnera samo 30.823 ili 17,19 posto, a Domovinski pokret 21.353, odnosno 11,91 posto glasova. Osim Mosta s 10,05 posto glasova, sve ostale stranke u 9. jedinici dobile su po svega par posto.


U Županijskom odboru HDZ-a stoga se ne plaše gubitka podrške birača ni na idućim izborima po novom modelu, a tajnik Ante Babić ističe kako problem ne vide ni u gubitku čitave Ličko-senjske županije.


Odluka Ustavnog suda


– Poznato je kako je do ovih izmjena došlo nakon što je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicima zbog velike razlike u broju birača koji biraju zastupnike u Hrvatski sabor. Znamo da je na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. godine 4. izborna jedinica imala 312.000 birača, a naša 9. jedinica 409.000, dakle čak 97.000 birača više biralo je jednaki broj zastupnika.


Našoj je stranci, naravno, puno lakše provoditi kampanju ukoliko je cijela županija u jednoj izbornoj jedinici, međutim, i dosad su neke županije bile rascijepane na više jedinica, poput Splitsko-dalmatinske čiji je sjeverni dio bio pod našom jedinicom.


No, još uvijek je teško reći što će zadarski HDZ dobiti ili izgubiti ovim promjenama s obzirom da je dio gradova i općina pripojenih 7. jedinici tradicionalno naklonjen našoj stranci, a riječ je od 28.000 birača, no dolazi nam grad Solin koji ima oko 4.000 birača manje od ukupnog broja birača koji su nam otišli u 7. jedinicu, pojašnjava Babić.Rezultati najnovijeg ustroja jedinica znat će se tek nakon parlamenetarnih izbora iduće godine, no tajnik županijskog HDZ-a već sada kaže kako će izgubiti koju tisuću glasova. Ipak, u svemu ima i jedna pozitivna činjenica za HDZ Zadarske županije, najavljuje Babić.


Kvota od pet kandidata


– U 9. smo jedinici dosad imali kvotu od pet kandidata za Sabor, a kako je ova jedinica obuhvaćala cijelu Zadarsku županiju, Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku i dio Splitsko-dalmatinske, kvota je bila podijeljenja na način da je Zadar imao pet kandidata, Šibenik četiri, Lika dva i Split tri.


Na listi za Zadarsku županiju zadržat ćemo pet kandidata, ali istovremeno dobiti i jednog iz 7. jedinice, što znači da ćemo na idućim parlamentarnim izborima imati šest kandidata iz dvije različite jedinice. Smatram to važnijim od mogućih par tisuća glasova više iz gradova i općina pripojenih 7. jedinici, ističe Babić.


Na pitanje je li ovo prema njemu pravednija raspodjela, odgovara kako će i izbori pokazati da je puno pravednija jer će odsad svakih 27.000 birača birati jednog zastupnika, što je doista puno ravnomjernije nego što je bilo dosad.


– Glasovi građana bit će izjednačeniji, a idući će izbori za Sabor pokazati da je ovo doista puno bolji ustroj jedinica od dosadašnjeg u kojemu svaki glas nije vrijedio isto, zaključuje tajnik Županijskog odbora HDZ-a.