ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

mirovinska reforma

Grbin: Dostojanstvo umirovljenika nam je na prvom mjestu

Autor: Matea Guzalić

07.09.2023. 13:10
Grbin: Dostojanstvo umirovljenika nam je na prvom mjestu

Foto: Arif SitnicaIspred stranačkih prostorija na Trgu pet bunara, jutros je održana konferencija za medije na kojoj su čelnici SDP-a predstavili ključne detalje svog plana mirovinske reforme, usmjerenog prema osiguranju dostojanstvenog života umirovljenika. Na konferenciji su govorili predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić.


Grbin i Zubčić su tako predstavili ključne aspekte svog prijedloga, istaknuvši kako će se njihov plan fokusirati na poboljšanju financijske sigurnosti starijih građana i osiguranju stabilne budućnosti mirovinskog sustava.


– Okupili smo se kako bi predstavili SDP-ovu politiku za pomoć umirovljenicima s obzirom na ovaj veliki inflatorni rizik. Svjesni smo inflatornog udara na sve građane, a s obzirom da su umirovljenici skupina građana s najmanjim prihodom, taj udar je na njih najveći.
Primjerice, umirovljenicima okolice Obrovca, koji je udaljen preko pedeset kilometara od Zadra, HZZO ne priznaje putne troškove. Tako je jedna gospođa koja ima dvjesto eura mirovine slomila ruku, te je morala taj mjesec ići četiri puta do zadarske bolnice, a kako nema javnog prijevoza, morala je svaki prijevoz platiti trideset eura.


Dakle, od dvjesto eura ona je taj mjesec samo za osnovnu liječničku skrb potrošila sto i dvadeset eura, a s osamdeset je morala preživjeti ostatak mjeseca, ispričao je Zubčić dodajući da su umirovljenici koji žive na obali posebno pogođeni.– Našim umirovljenicima je oduzeto dostojanstvo, a posebno su pogođeni umirovljenici na obali iz razloga što su cijene u trgovinama debelo povećane s obzirom na turističku sezonu. Umirovljenici nam žive na rubu siromaštva, ako ne i u samom siromaštvu jer si ne mogu priuštiti neke osnovne potrebe, kazao je Zubčić, dok je Grbin istaknuo kako im je dostojanstvo umirovljenika na prvom mjestu.


– Kada govorimo o borbi za prava umirovljenika, dostojanstvo nam je na prvom mjestu. Kakvo je to dostojanstvo ako od svoje mizerne mirovine moraš dati dvije trećine na zdravstvene usluge koje bi ti država trebala platiti? Kakvo je to dostojanstvo kada si ne možeš, pogotovo na Jadranu, priuštiti barem jednom mjesečno otići na kavu sa svojim prijateljima ili obitelji?


To je većini od milijun i 225 tisuća hrvatskih umirovljenika nemoguće. Upravo zato je SDP sastavio prijedlog koji počiva na dva elementa – promjena načina usklađenja kako bi ono uvijek pratilo barem inflaciju, a ako nema inflacije, onda porast plaća, te trajni dodatak kao trajno povećanje, izjavio je Grbin te je dodatno naglasio važnost trajnog dodatka, a ne jednokratne pomoći.


– Potrebna su trajna rješenja i sustavna rješenja, a ne jednokratna pomoć koja je najčešće u svrhu samo izbornih rezultata, a ne dugotrajne pomoći umirovljenicima. Jednokratna pomoć je bila nužna za vrijeme covida kao i u prvoj godini inflacije, ali došlo je vrijeme za trajna rješenja, a trajno rješenje koje SDP predlaže je promjena načina usklađenja mirovine te uvođenje trajnog dodatka kao trajnog povećanja mirovine. T


o povećanje ne bi bilo linearno, već bi bilo veće za one s manjim mirovinama, i tako bi se u samo četiri godine moglo povećati mirovinu s prosječnih 500 na 750, dakle prosječna mirovina bi se povećala za 250 eura, a to je ono što mi kao društvo dugujemo našim umirovljenicima, zaključio je Grbin.