Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Na Bilom brigu

Grad Zadar gradi javnu garažu za 190 vozila

Autor: Goran Šimunov

03.10.2023. 17:28
Grad Zadar gradi javnu garažu za 190 vozila

Foto: Luka JeličićGrad Zadar krenuo je u niz projekata izgradnje manjih javnih garaža, čime bi se barem dijelom mogao ublažiti problem nedostatka parkirališnih mjesta u gušće naseljenim četvrtima, osobito onima u kojima dominiraju stambene zgrade izgrađene prije 30 i više godina. Problem parkiranja, dakako, posebno eskalira tijekom tri ljetna mjeseca kada se zbog dolaska na odmor motoriziranih gostiju iz stranih zemalja znatno poveća broj ljudi koji boravi na ovom području.


– Uvažavajući problematiku prometa u mirovanju, kroz izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije predviđena je mogućnost izgradnje više garaža na području grada Zadra. U ovom trenutku razmatraju se lokacije u kvartovima ili dijelovima grada koji su urbanizirani 80-ih godina kada su standardi broja vozila po kućanstvu bili značajno drugačiji, navodi Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika Branka Dukića.


Gradski Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo analizirao je više lokacija na predjelu Voštarnice, Višnjika i Biloga briga. U obzir su uzete lokacije ispred i iza hotela A’mare, prostor uz budući pastoralni centar sjeverno od sjedišta Policijske uprave zadarske, južno od ŠC-a Višnjik, javno parkiralište uz Put Biliga i javni prostori uz Šibensku i Vinkovačku ulicu.


idejno rjesenje javne garaze u Sibenskoj ulici na Bilom brigu, prizemlje
Na prijedlog Kluba vijećnika Enija Meštrovića u proračunu za ovu godinu su osigurana sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije garaže na predjelu Biloga briga.


– Za svaki od navedenih prostora rade se studije, tehno-ekonomske analize isplativosti izgradnje, procjene vrijednosti po parkirnom mjestu te idejna rješenja, a za neke lokacije poput one ispred nekadašnjeg hotela Iž, naručena je izrada projektne dokumentacije. Rezultati provedenih studija utvrdit će broj parkirnih mjesta na svakoj pojedinoj lokaciji, a ukupno dobivenim podacima svih ostalih analiza i procjena omogućit će se definiranje mogućih modela upravljanja, najma ili eventualne prodaje garažnih i parkirnih mjesta, ističe Ćurković, dodajući kako se najdalje odmaklo s projektima na lokacijama radnih naziva »Hotel Iž« i »Šibenska«.


– Na Bilom brigu riječ je o površini u Šibenskoj ulici na kojoj je i prije bila planirana garaža. Idejno rješenje nudi osiguranje parkinga za cca 190 vozila, i to dijelom u garaži, dijelom na »krovu« garaže, a dijelom reorganizacijom otvorenog prostora koji se i sada koristi kao parking, kaže pročelnik Ureda gradonačelnika dodajući kako je ovim idejnim rješenjem obuhvaćeno i uređenje javnog prostora na sjeveroistočnom dijelu Šibenske ulice te sadnja stabala i uređenje zelenih površina na krovu garaže.


U garaži ispred bivšeg hotela »Iž« (sada hotel »A’mare«), dodao je, idejnim projektom je predviđena dvoetažna podzemna garaža s približno 90 parkirnih mjesta te uređenje trga iznad garaže.


A’mare hotel s trgom ispod kojeg će se graditi javna garaža