Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od listopada

Grad otvara besplatnu sportsku školu za svu djecu!

Autor: Marina Vlakić

16.08.2023. 11:01
Grad otvara besplatnu sportsku školu za svu djecu!

Foto: Arif SitnicaNovi gradski proračun donio je mnoge benefite građanima Zadra, ali onaj koji će uskoro biti realiziran svakako je jedan od najkorisnijih. Riječ je o amandmanu Kluba nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića koji su od HDZ-a tražili otvaranje besplatne sportske škole za svu djecu, a zauzvrat je podržao proračun Grada za tekuću godinu.


Kao što je poznato, nije ovo jedini Meštrovićev amandman, tu je još nekoliko vrlo korisnih prijedloga poput sufinanciranja sportskih aktivnosti učenika, najma stanova za roditelje teško bolesne djece koja se liječe u Zagrebu i Splitu te uređenje Perivoja Citadela poznatog i kao Kapetanski.


I dok se već naveliko radi na realizaciji ovih amandmana, osobito onom za stanove roditelja bolesne djece, u Gradu saznajemo kako je amandman o otvaranju Univerzalne sportske škole u realizaciji otišao toliko daleko da uskoro počinju upisi djece.


Vodit će ih će tri kineziologa
Naime, pomoćnica pročelnice za kulturu i sport, Snježana Jurinić, iznijela nam je sve detalje projekta koji će tisućama zadarske djece omogućiti besplatno bavljenje sportom, što je izuzetno važno za njihov razvoj.


– Univerzalna sportska škola započela bi s radom 1. listopada ove godine, raspis za upis u školu Športska zajednica Grada Zadra objavit će 1. rujna 2023., a prijave će biti otvorene 30 dana. U radu Univerzalne sportske škole bit će uključena tri kineziologa, ovisno o broju djece prijavljene za Univerzalnu školu. Sportska zajednica Grada Zadra od 1. rujna krenut će s upisom u program Univerzalne sportske škole namijenjene svoj djeci predškolskog i školskog uzrasta koja nisu uključena u sportske aktivnosti, a Univerzalna sportska škola bit će podijeljena u dvije uzrasne kategorije, grupu namijenjenu djeci od četiri do šest godina starosti te grupu namijenjenu djeci od sedam do 12 godina starosti, kaže Jurinić, napominjući kako je razdoblje do četiri do šest godina najvažnije u motoričkom razvoju djeteta.


– Kroz program univerzalne sportske škole djeca prolaze preko 15 različitih sportova. Svakih mjesec dana dolaze dva do tri nova sporta, što doprinosi maksimalnom razvitku bazičnih motoričkih sposobnosti, odnosno temelja na koji će se kasnije lagano nastaviti bilo koja sportska grana ili sport. Velikom količinom različitih aktivnosti ne doprinosimo samo njihovom kvalitetnom i temeljnom razvoju, već i dinamici programa te njegovoj zanimljivosti te tako izbjegavamo tipično lutanje djece od sporta do sporta radi nedostatka kreativnog i uzrastu prilagođenog programa, a djeca će vježbati dvaput tjedno po 60 minuta, pojašnjava pomoćnica pročelnice.


Što se tiče djece od sedam do 12 godina starosti, njihovi će se treninzi održavati triput tjedno, također po sat vremena, a namijenjeni su djeci koja još nisu odabrala sport kojim se žele baviti, kao i djeci koja se žele rekreirati.


U Gradu napominju i jedan hvalevrijedan podatak, a taj je da će djeca kroz školsku godinu u više od 15 sportova savladati većinu sportskih elemenata, vještina i znanja koje redovno djeca svladavaju u klupskim sportovima, ali kroz zabavu i igru, što im omogućuje oko 75 različitih igara prilagođenih uzrastu. To praktično znači da djeca podjednako mogu sudjelovati u natjecanju, ali i nešto što je osobito važno – ne ispadaju iz igre.


Svi će biti ravnopravni


– To znači da djeca trebaju biti jednako aktivna u svakom trenutku punih 60 minuta. Nogometna, rukometna ili košarkaška igra kao takva se u ovom uzrastu univerzalne sportske škole ne primjenjuje u poznatom obliku da jedno dijete ima loptu, a drugi samo čekaju i trče oko njih, jer tako ne napreduju sva djeca, već eventualno trenutačno malo bolji pojedinci. Međutim, u Univerzalnoj školi svi ravnopravno sudjeluju. Rad s ovim uzrastom pokazatelj je da djeca uključena u klupski sport nakon programa univerzalne sportske škole i dalje jednako dobro napreduju i natječu se, ali nisu izgubili ono najvažnije, odnosno nisu odustali od sporta, kaže Jurinić, dodajući kako je cilj programa Univerzalne sportske škole uključivanje što većeg broja najmlađih u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja.


Temelj za stvaranje vrhunskih sportaša


Pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, djeca će učiti osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova.


– Potrebno je istaknuti kako upravo Univerzalna sportska škola može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja iz raznih sportskih grana omogućuje uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije. U programu Univerzalne sportske škole mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih sportskih aktivnosti koji su propisani u Zakonu o sportu, a to su osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu na razini sveučilišnog studija te ispunjavaju uvjete za učitelja, odnosno nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture sukladno posebnom propisu, ističe na kraju Jurinić, napominjući još jednom vrlo bitan podatak – riječ je o potpuno besplatnoj školi.