ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Zavjetna svetkovina u Ninu

Gospi od Zečeva prikazali molitve za sebe i svoje obitelji

Autor: Toni Perinić

15.05.2023. 21:05
Gospi od Zečeva prikazali molitve za sebe i svoje obitelji

Foto: Toni PerinićZavjetna svetkovina Gospe od Zečeva svečano je proslavljena u Ninu. Vjernici su tijekom dana mogli sudjelovati na više svetih misa, a središnje koncelebrirano misno slavlje u večernjim satima predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. U zavjetnom ophodu oko i ispod, prema vjerovanju, čudotvornog Gospinog kipa urešenog cvijećem i postavljenog u sredini župne crkve, nekadašnje katedrale, hodočasnici su molili za sebe i svoje obitelji te razne životne potrebe.– Prvi put sudjelujem u slavlju Gospe od Zečeva i dijelim radost s vama dragi vjernici, hodočasnici koji ste pristigli u ovo drevno marijansko svetište, istaknuo je na početku homilije zadarski nadbiskup, osvrnuvši se u nastavku na pročitanu riječ Božju.
– Svi imamo dušu, ali nekad se pravimo da je nemamo – skrivamo je duboko u sebi. Nemojmo je skrivati i potiskivati jer u njoj stanuje Bog koji nas je stvorio na svoju sliku. Ova liturgija pomaže nam da bogatstvo Boga pronađemo u sebi i da nas ono nosi kroz život. Na svakoj svetoj misi svjedočimo da je Krist uskrsnuo od mrtvih. Da nije bilo tog događaja, ovo slavlje bilo bi besmisleno, naglasio je mons. Zgrablić. Misna čitanja pročitali su Nedo Matešić i Klaudija Štulić, a molitvu vjernika uputila je Božena Pekić.U 13. stoljeću na otočiću Zečevo, nedaleko od Nina, redovnici pustinjaci sagradili su samostan i crkvu u čast Majke Božje. Početkom 16. stoljeća Turci su zapalili crkvu i samostan, pogubili redovnike i odnijeli sa sobom Gospin kip, koji je čudnovatim načinom vraćen u Nin. Ninski biskup Juraj Divić ponovno je sagradio crkvicu u Gospinu čast na otoku Zečevo. Prema zapisima, Majka Božja se više puta ukazala udovici pastirici Jeleni Grubišić, a uslijed tih čudotvornih prikazanja potvrđenih od mnogih svjedoka, tadašnja crkvena vlast prihvaća Gospino ukazanje. Brojna svjedočanstva navela su biskupa Divnića da utemelji blagdan, koji se uvijek slavi prvoga ponedjeljka prije blagdana Uzašašća.Nakon svete mise uslijedila je, zbog vremenskih neprilika, kratka procesija i blagoslov cvijeća na Gospinoj stini, korintskom stupu na kojeg se tijekom ophoda odlaže čudotvorni kip. Vjernici nakon tog čina uzimaju cvijeće svojim kućama, vjerujući u Gospinu zaštitu i blagoslov. U slavlju ovog velikog dana sudjelovalo je i više kulturno-umjetničkih društava iz cijele županije.


Za ovu svetkovinu i vremenske prilike veže se jedna zanimljiva legenda – ako na dan svetkovine pada kiša, Ninjani te godine nisu bili dobri, a Gospin kip je teži u procesiji nego drugih godina.