Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

OTVORENA IZLOŽBA

Gastronomija mora i polja predstavlja turistički potencijal

28.09.2023. 16:25
Gastronomija mora i polja predstavlja turistički potencijal

Foto: Fotografije su ustupile turističke zajedniceU Pučkom otvorenom učilištu »Dom na žalu« u Preku, u nazočnosti 60-ak djece Dječjeg vrtića Sunce i Osnovne škole Voštarnica, koja su doputovala brodom iz Zadra, otvorena je izložba »Gastronomija mora i polja«.


Radi se o izložbi koju je postavio Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru kao predaktivnost Europske noći istraživača. Svrha joj je educirati ponajprije djecu i mlade, ali i sve ostale zainteresirane, o prednostima mediteranske prehrane te ukazati na bogatstvo zdravih namirnica koje se mogu pronaći u Zadarskoj županiji – u moru, na otocima, ali i na poljima zadarskog zaleđa.


Izložba je nastala u suradnji Sveučilišta u Zadru s Turističkom zajednicom Općine Pašman, Turističkom zajednicom Općine Kali te Turističkom zajednicom Ravni kotari, koje su za ovu prigodu ustupile svoje fotografije. Veliku podršku u organizaciji izložbe dala je također Općina Preko i njezin načelnik Jure Brižić, koji je na otvorenju osobno dočekao i pozdravio sve male i velike goste.
Djeca su u sklopu ove predaktivnosti Europske noći istraživača imala priliku razgledati izložbu, naučiti nešto o zdravim namirnicama i autohtonoj hrani zadarskog kraja, a na kraju je svatko od njih ostavio i po jedan novi eksponat – crtež svoje omiljene hrane.


Sveučilište u Zadru se ovim pridružuje i obilježavanju Svjetskog dana turizma – 27. rujna, te se odabranom temom izložbe želi ukazati na važnost gastronomije kao iznimno vrijedne nematerijalne baštine i atrakcijskog potencijala u turizmu.


Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 5. listopada.


IB