ponedjeljak, 15. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ukidanje cenzusa

Franjčić: Tražit ćemo izmjene Zakona kako bi sva djeca imala doplatak

Autor:

19.01.2023. 09:12
Franjčić: Tražit ćemo izmjene Zakona kako bi sva djeca imala doplatak

Foto: Sergej DrechslerZadranka Tea Franjčić, majka šestero djece koja je rodni grad prije godinu i pol dana zamijenila slovenskom adresom 4. siječnja na jednoj društvenoj je mreži pokrenula peticiju da svako dijete u Hrvatskoj dobije dječji doplatak. Peticiju je u kratkom razdoblju potpisalo više od 70 tisuća građana, a Tea je sutra pozvana i na sastanak u Vladu.


– Zvali su me iz Ureda za demografiju da dođem na sastanak. To je veliki korak i nadam se kako ćemo uspjeti u ostvarenom cilju. Od Vlade ćemo tražiti jasne kriterije, a to su ukidanje cenzusa, povećanje uvećanog iznosa dječjeg doplatka te 150 eura za djecu koja imaju poteškoće prvog i drugog stupnja, odnosno 200 eura za djecu s poteškoćama trećeg i četvrtog stupnja, za Zadarski list izjavila je Tea.


Izmjene Zakona


Nada se kako će se ovi zahtjevi što prije ispuniti te kako će se u izmjene Zakona krenuti odmah, kako bi uskoro sva djeca u Hrvatskoj do navršene 18. godine imala dječji doplatak, bez obzira na primanja njihovih roditelja i na ukupni proračun u domaćinstvu.
Postavlja se pitanje je li ovo prevelik novac za državni proračun, kao i koliko je pošteno da djeca čiji roditelji imaju velika primanja imaju polažu pravo na doplatak u odnosu na one čiji roditelji rade za jednu ili pak dvije plaće koje su ispod prosjeka.


– Dječji doplatak je pravo svakog djeteta. Pošteno je da ga svi primaju. Netko će od tog novca kupiti pelene, hranu, netko će otvoriti dječju štednju, plaćati školske izlete…, nabrojila je Tea.


A koliko bi iznosio dječji doplatak?


– Prema mom informativnom izračunu u Hrvatskoj imamo 744 tisuća djece u dobi do 18 godina. Računamo da bi 100 eura po djetetu bilo realno jer bi tada ukupni iznos, ako se ubroji stavka iz proračuna koja već odlazi na dječje doplatke, bila manje od tri posto proračuna godišnje, istaknula je Tea.


Dobar slovenski primjer


Ona je, dok je živjela u Hrvatskoj, također bila korisnica dječjeg doplatka, a sada u Sloveniji prima iznos od 850 eura, što je u odnosu na hrvatskih, nekadašnjih 200 kuna po djetetu, ako se ne radi o uvećanom doplatku, pristojan iznos.


– U Sloveniji iznos doplatka ovisi po razredima, a ima osam razreda. U njemačkoj primjerice studenti, ako su redovni, do 25. godine imaju pravo primati dječji doplatak. To ćemo također spomenuti na sutrašnjem sastanku, dodaje Tea.


Pitali smo je i kako je došla na odluku da pokrene ovu inicijativu te hoće li joj više od 70 tisuća potpisa biti dovoljno da privoli vladajuće da se krene u hitne izmjene Zakona.


– Već devet godina na društvenim mrežama imam grupu koja se bavi pravnim pitanjima, pomoći roditeljima i slično. Dugo se raspravljalo o dječjem doplatku i najprije sam krenula s anketom kako bi vidjela kakva su mišljenja. Kada sam dobila pozitivne odgovore s ankete, odlučila sam se za pokretanje peticije. Naime, puno je slučajeva gdje roditelji ne ostvare pravo na doplatak jer cenzus premašuju za nekadašnji dvije, tri, 10, 20 ili 100-tinjak kuna. Ili im se pak malo poveća plaća, pa im se ukine doplatak i tako, a to nije pošteno, naglašava Tea kojoj je cilj prikupiti 100 tisuća potpisa, odnosno sa što većim brojem njih doći na sutrašnji sastanak u Vladu.


POTPISIVANJE PETICIJE


Tea Franjčić je na društvenoj mreži pokrenula peticiju da svako dijete u Hrvatskoj dobije dječji doplatak. Peticiju je u kratkom razdoblju potpisalo više od 70 tisuća građana.