Nedjelja, 23. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EN PRIMEUR 2025

[FOTO] U Pagu predstavljeni prvi ovogodišnji mladi sirevi

Autor: Doris Babić

21.03.2025. 17:00
[FOTO] U Pagu predstavljeni prvi ovogodišnji mladi sirevi

Foto: Mislav Klanac



Uz ukusne zalogaje, dobru kapljicu i ugodno druženje, prvog dana proljeća, u prekrasnom ambijentu Kneževog dvora u Pagu, održan je En primeur 2025. čime je na najbolji način predstavljen i najavljen dolazak prvih ovogodišnjih paških mladih sireva.


Ovo posebno gastronomsko događanje posvećeno nadaleko poznatom otočnom specijalitetu besprijekorno je organizirala Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Paga, restoranima Na Katine i Boškinac te Srednjom školom Bartula Kašića, a svoje mlade sireve predstavilo je čak šest lokalnih sirana; Paška sirana, Sirana Gligora iz Kolana, Sirana MIH također iz Kolana, OPG Tomislav Vidas iz Novalje, OPG Branimir Čemeljić iz Kolana te Mini sirana Skrivanat iz Paga.





U ime Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga prisutnima se obratila Martina Pernar Škunca, ujedno i voditeljica marketinga Paške sirane, koja je izrazila ogromno zadovoljstvo odazivom i interesom, naglasivši kako je ovo pravo slavlje brenda.


Svjetski brend


Suglasna je s tim i Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga, koja je kazala kako je Pag grad čipke i soli, ali i vrhunskog sira te da su ovakve manifestacije pravi način promocije.


O bogatstvu otoka Paga govorio je i direktor Turističke zajednice Zadarske županije Hrvoje Anić istaknuvši kako upravo paški sir simbolizira trud i rad marljivih ljudi.


– Paški sir je poseban i nadišao je granice Hrvatske, prepoznat je u cijelom svijetu, dobiva prestižne nagrade. Turistička zajednica Zadarske županije će i dalje poticati suradnju i promociju. Svakako, čestitam organizatorima na ovom odličnom događaju koji je značajan za predsezonu, a jako je vrijedno što su okupili i učenike, i vrhunske kuhare, i vrhunske proizvođače, rekao je Anić.



Dakle, osim ekskluzivnog kušanja mladih sireva, posjetitelji su imali priliku sudjelovati na jedinstvenom masterclassu koji su vodili renomirani chefovi Matija Bregeš, Goran Bošnjak i Iva Novosel. Tema radionice, naravno, bila je paški sir; njegov okus, upotreba i gastronomske mogućnosti.


Iva Novosel Pažanka je koja je završila studij novinarstva u Zagrebu, radila godinama u marketingu, a onda odlučila da bi ipak kuhala. Zvijezda je popularnog Masterchefa, a taj kulinarski show opisuje kao jako lijepo iskustvo, a ovakve manifestacije kao hvalevrijedne.


– Paški sir je poznat u cijelom svijetu, ali je jako važno da se promovira i na lokalnoj razini. Sudjelujem u mini natjecanju učenika Srednje škole Bartula Kašića, dvije su ekipe, jednu vodim ja, drugu Matija Bregeš. Vidjet ćemo tko kuha bolje s lokalnim namirnicama, kazuje Novosel kroz smijeh.


Foto


Premijera paških sireva


avatar

Snimio: Mislav Klanac


21.03.2025. 16:51


1 / 43











































Galerija

Foto: Mislav Klanac


Na mladima sir ostaje


Najavljeno, učinjeno; mladi kulinarski talenti pokazali su svoje vještine te pokazali prepunom Kneževom dvoru inovativne načine korištenja paškog sira i skute. Istovremeno, cilj natjecanja bila je i dodatna promocija lokalnih namirnica i motivacija novih generacija da nastave njegovati bogatu tradiciju proizvodnje paškog sira.


Nasreću, imaju od koga učiti, svih šest sirana donijelo je zaista fantastične proizvode, a mi smo, osim kojeg zalogaja sira, pohvatali priče i iskustva “iz prve ruke”.


Ružica Gligora iz sirane Gligora kazala je kako je ova godina bila dobra, puna vlage što je važno za vegetaciju, a nakon što su sir proizvodili od početka siječnja ova im je manifestacija odlična prilika za prezentaciju proizvoda, satkanog od vrijednog rada.



Marin Valentić iz Mini sirane Skrivanat, koja je dobila ime po obrambenoj kuli u Pagu pokraj koje žive, naglasio je kako nastavljaju obiteljsku tradiciju i da su već dvije godine certificirani proizvođači paškog sira.


– Specifičan je ovo posao jer se radi po ekstremnim vremenskim uvjetima, posebno u zimskim mjesecima, ali to je ljubav koja se prenosi s koljena na koljeno, ništa onda nije teško. Za dobar sir i priroda odradi dobar dio posla, važna je dobra ispaša, naš kamen, eterično bilje, posolica… Na nama je napraviti sir i lijepo ga prezentirati, kazuje Valentić režući sir uz pomoć Lene.


Zatim, s Tomislavom Vidasom razgovarali smo o izazovima proizvodnje, mukama po PDV-u i sl. zaključivši kako to jesu problemi s kojima se susreću, no kako on kaže, rješavaju ih u hodu.


– Ove godine bili smo primorani podići cijenu s 40 eura na 50 po kilogramu, nadamo se da će to naši kupci razumjeti. Porasli su troškovi radne snage, naši OPG-ovi nemaju one moderne muzilice, nego ručno muzemo, isključivo zbog kvalitete mlijeka. Strojna mužnja bi pojeftinila proizvod, ali bismo izgubili na kvaliteti koja nam je najvažnije, objašnjava Vidas.



(Ne)isplativ posao


Marin Pernjak iz Sirane MIH kratko i jasno govori da je proizvodnja sira – gušt, zadovoljstvo i način života. Ipak, uvijek je najveći izazov naplatiti taj proizvod.


– Proizvodnja nam je užitak, ima prepreka, ali kad znamo što će biti finalni proizvod, to je lakši dio. Nisu nam problem ni prodaja ni plasman, no teško je naplatiti. Mi smo svi zapravo mali proizvođači, nadamo se potpori države, da će nam nadležno Ministarstvo pomoći u financiranju ove izrazito skupe i kompleksne proizvodnje, pogotovo jer je cijena ograničena, teško je onda osigurati isplativost, upozorava Pernjak čija sirana surađuje s većinom renomiranih ugostiteljskih objekata, čak i izvan granica Paga, od svih krajeva Dalmacije pa do Istre.



Usprkos svim preprekama, naši su vrijedni i uporni sirari uspjeli i ponudili najukusnije zalogaje, a uz njih uvijek odlično ide i vino, a kako nam je kazao Boris Šuljić iz vinarije Boškinac, uz mladi sir je najbolje popiti pjenušac.


A uz izvrsno vino, veliku su pozornost privukli kokteli sa skutom koje je pripremio Denis Vlahovac, koktel naziva Cheesecake sadrži gin, teranino, jagodu, limun i skutu, a drugi, simpatičnog naziva Scutie napravljen je od bijelog ruma, marakuje, ananasa, limete i skute.


Svi su bili oduševljeni ukusnim pićem kojem je paška kraljica skuta dala posebnu notu, baš kao što paškom siru poseban okus daje predan rad, specifična priroda i, potvrdilo se još jednom, zajedništvo cijelog otoka i otvorenost za suradnju i promociju.


Eno-gastro destinacija


Daniel Segarić, pročelnik UO-a za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, kazao je kako je u paški sir utkano puno truda i da je brend prepoznat u cijelom svijetu. Također, naglasio je važnost suradnje s lokalnim ugostiteljima diljem županije, pa i šire.


– Naši sirari napravili su velike iskorake u proizvodnji sira, zato je taj sir i opstao i dosegnuo najvišu razinu. Najbitnije je to što su slušali struku, zato je rezultat tu, paški sir je postao jedan od najvećih brendova, možemo slobodno reći, cijele Hrvatske, kaže Segarić.


Županijski pročelnik za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš naglasio je kako Županija financijski podupire sve manifestacije koje su poziv gostima i izvan turističke sezone.


– Osim predivnog mora i sunca, imamo puno toga za ponuditi, paški sir je konkretan primjer. Naš je cilj održiv turizam, pa tako i plasman proizvoda vrijednih ruku. Veliki su napori Županije i Turističke zajednice da se pozicioniramo kao eno-gastro destinacija, napredujemo po tom pitanju, ističe Sjauš.