Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZADAR ZBRINJAVA OBITELJI

[FOTO] Premijer svečano uručio ključeve stanarima POS-ovih stanova

Autor: Nikolina Lucić

11.07.2023. 18:30
[FOTO] Premijer svečano uručio ključeve stanarima POS-ovih stanova

Foto: Luka JeličićIako su stanari POS-ovih stanova na zadarskim Crvenim kućama tek prije nekoliko dana saznali po kojoj će cijeni platiti kvadrat svog budućeg doma, barem na sekundu mogu odahnuti, njihovim brigama došao je kraj, jer premijer Andrej Plenković im je zajedno s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem svečano uručio ključeve za njihove nove domove. Podsjećamo kako je APN prije nekoliko mjeseci budućim vlasnicima poslao obavijest prema kojoj kvadrat njihova doma zbog poskupljenja građevinskog materijala u konačnici može biti i do sedam posto skuplji po kvadratu.


Cijena kvadrata iz Predugovora je bila 1193,44 eura. Potpisnici su bili spremni na to da cijena može porasti do sedam posto. Konačna cijena je dakle 1266,55 eura što znači da je porasla za 6,13 posto. Izvođač radova je bio Lavčević koji je iskoristio mogućnost poskupljenja svog posla kojeg su dobili kada i ostali izvođači radova na dva POS-ova projekta u Rijeci i Sv. Filipu i Jakovu. Na ta dva gradilišta kvadrat građenja i opremanja bio je ugovoren na 1.353,77 eura, a kupci su na vrijeme dobili svoje ključeve.


Među primateljima ključeva bio je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, zapečativši tako odluku da Grad bude vlasnikom šest stanova.


Zadar zbrinjava obitelji
Peti je ovo projekt poticajne stanogradnje u sklopu kojeg je izgrađeno više od 500 stanova, a na Crvenim je kućama izgrađeno novih sto domova.


– Kroz program POS-a domove je pronašlo 538 mladih obitelji, naročito u ovom nestabilnom vremenu visokih cijena stambenih kvadrata. I u ovoj smo teškoj godini zabilježili rekordnu zaposlenost i zdravo gospodarstvo, što pokazuje kako je Zadar prosperitetna sredina za rad i odgoj obitelji. Na mjestu nekadašnjih vojarni izgradili smo komunalno potpuno opremljen novi kvart, a s radovima nastavljamo i u budućnosti. Širimo komunalnu infrastrukturu prema potrebama stanovnika, glavno nam je osigurati školske i vrtićke prostore, naglasio je Dukić, dodavši kako će nasuprot zgrade biti izgrađen novi park sa zabavnim sadržajima umjesto još jedne zgrade.


– Gradit ćemo i obiteljske kuće za mlade u Crnom, a poduprijet ćemo i one koji nisu kreditno sposobni i teško sami mogu kupiti svoju prvu nekretninu, najavio je Dukić, a direktor APN-a Dragan Hristov podsjetio je kako su stanari na ključeve čekali duže nego što je bilo planirano.


– Susreli smo se s otegotnim okolnostima, ali smo ih nadišli i na pet etaža izgradili sto stanova. 8,8 milijuna eura trebalo je za njezinu izgradnju. 1.266,55 eura po kvadratu cijena je stanova, kazao je Hristov.


Foto


Premijer svečano uručio ključeve stanarima POS-ovih stanova


avatar

Snimio: Luka Jeličić


11.07.2023. 18:28

Galerija

Foto: Luka Jeličić


Prekretnica za mlade


Ministar Branko Bačić je pak dodao kako je poticajna stanogradnja važan strateški smjer demografske politike.


– Stanovanje je okosnica društvenog života i zato je važno imati vlastiti dom. Naše Ministarstvo vodeći se tim načelom kontinuirano provodi projekte po kojima mladi povoljno mogu doći do svoje prve nekretnine. Sam program poticajne stanogradnje osmišljen je 2002. godine i od tada je 8800 naših sugrađana našlo krov nad glavom. Vlada RH i programom subvencioniranja stambenih kredita već osam godina potpomaže kupnju stanova, istaknuo je Bačić, čime je 35 tisuća riješilo svoje stambeno pitanje.


– Zadarska je županija po tom pitanju jako učinkovita. Tim ćemo modelima nastavljati poticati Zadrane. U ovim uvjetima, kada izniman trošak stanogradnje i kupnje nekretnina remeti tržišne tokove, treba nastaviti s ovakvim projektima. Kroz Stambenu ćemo strategiju vidjeti kako nastaviti s takvim poticanjem rješavanja stambenog pitanja. Zadar će u budućim projektima osmisliti projekt gradnje stanova za najam, što pozdravljamo, jer nisu svi mladi kreditno sposobni, rekao je ministar, nadodavši kako je to jedan od nacionalnih prioriteta.


– Veliki nam je izazov nositi se s obujmom građevinskih radova, osjećamo manjak u operativi i radnoj snazi, tako da se istovremeno moramo pozabaviti i s tim pitanjem, kako bi tržište normalno funkcioniralo. Tim ćemo planom odgovoriti na sva pitanja i probleme koji nas trenutno muče u građevinskom sektoru, zaključio je ministar Bačić.


Pametna transformacija


Na kraju je premijer Andrej Plenković naglasio kako je najvažnije novim stanarima čestitati na kupnji stanova.


– U koncepciji poticajne stanogradnje u kojem zbog rasta gospodarstva cijene nekretnina skaču u nebo najvažnije je mladima osigurati sigurnu budućnost. To je naša budućnost i temelj naših planova demografske revitalizacije. Zadar je sjajan primjer kako državne nekretnine i parcele, kao i staru vojnu infrastrukturu transformirati u sadržaj namijenjen građanima. Okolnosti su bile protiv ovog projekta, ali on je završen i služi nam na čast. S entuzijazmom ćemo poduprijeti sve inicijative i ideje koje idu na boljitak mladima, rekao je premijer u Zadru.


Obitelji Dominis, Knežević i Petrović ključ su primile od premijera. Tomislav Dominis kratko nam je kazao kako je dugo čekao na svoj novi dom.


– Bolje ikad, nego ikad. Jedva čekamo useliti se u svoj novi stan i započeti novu etapu našeg obiteljskog života, dodao je Dominis.


Pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap premijeru je u kratkim crtama predstavio budućnost ovog kvarta, koji će dobiti novi vrtić i školu, čime će se, kako je naglasio i sam premijer, završiti pametna transformacija ovog dijela Zadra.