Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZUZETNI FILM

[FOTO] Pola grada na premijeri filma inspiriranog slučajem Ane Magaš

Autor: Nikolina Lucić

30.11.2023. 21:57
[FOTO] Pola grada na premijeri filma inspiriranog slučajem Ane Magaš

Foto: Mislav Klanac

Ogromna se gužva stvorila pred zadarskim HNK, a sve zbog premijere novog filmskog uratka poznate zadarske glumice Tihane Lazović Trifunović, koja je na Festivalu glumca u Vinkovcima upravo dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a Slavko Sobin za najbolju sporednu mušku ulogu. A film “Samo kad se smijem” pokupio je lovorike i u kategoriji koju dodjeljuju mladi Vinkovčani.  Jedan od najiščekivanijih domaćih naslova godine, izuzetni film kojeg nitko ne bi trebao propustiti, briljantna, potresna i nadahnjujuća drama ‘’Samo kad se smijem’’, koja je našoj sugrađanki Tihani Lazović Trifunović već donijela Zlatnu arenu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Puli svečano je prikazan u HNK Zadar. U organizaciji Kino Zone i Centra za nezavisnu kulturu najiščekivaniji je domaći film godine predstavljen uz oduševljenje publike.


Redateljica filma Vanja Juranić prije projekcije filma kratko nam je kazala kako su u Zadar stigli da svečano predstave jedno od najiščekivanijih domaćih filmskih ostvarenja ove godine i to u gradu koji je inspirirao radnju filma.


– Ideja za film ponikla je iz mnogih naslova crne kronike, ponukana stvarnim događajima u Hrvatskoj. Iako fikcionalan, svijet prikazan u njemu je stvaran i dio naše svakodnevice. Mizogina sudska odluka koja je presudila slučaju koji je dijelom inspirirao film, samo je jedan od razloga zašto je snimiti ovaj film bilo potrebno, iako mi je, priznajem, mnogo žena kazao da se ne bi trebalo uhvatiti u koštac s ovom temom. Film tematizira tešku temu obiteljskog nasilja, a dosadašnje su reakcije jako pozitivne, što dokazuju i brojni komentari koje smo primili, kao i mnogobrojne rasprodane projekcije filma. Znak da javnost ima potrebu razgovarati o tome što se događa iza zatvorenih vrata, progovoriti o intimi, nama je jako važan signal, pojasnila je Juranić, predstavivši nam fabulu filma.


“Ne postoji teška i laka uloga”


– Tihanu sam susrela sasvim slučajno i kroz razgovor vrlo brzo shvatila kako imamo slična mišljenja o pošasti obiteljskog nasilja, ali i ideju o tome kako ovu temu prikazati na filmu. Film je dosada osvojio dvije nagrade na Pulskom festivalu, Tihaninu Zlatnu arenu i nagradu Kino mreže, koja nam pomaže da film predstavimo u kinima ciljem zemlje, dodala je Juranić, pozvavši filmofile da “Samo kad se smijem” čim prije pogledaju u hrvatskim kinima.


Glavna glumica Tihana Lazović Tirfunović poručila je kako kao Zadranka ovu premijeru drži blizu srcu. Snažno, ali nenametljivo i vrlo realistično prikazana je saga o nasilju u jednoj zadarskoj obitelji, iako se u kadru ne vidi samo fizičko nasilje, već samo njegove posljedice, što samo pojačava poruku koji film šalje. A, nama kao građanima Zadra sama je kulisa nama poznatih gradskih lokacija prisjela kao gorko – slatki osjećaj.


– Ne postoji teška i laka uloga. Cijeli proces iza filma bio je težak, a najteže je bilo upravo pojmiti obujam sličnih priča, koje su uz gorivo frustracije i bijesa prenesene na filmsko platno. Poruke žena i javnosti općenito koje dobivam otkad je film izašao samo je dokaz tomu da se ova tema trebala javno prikazati. Prije podosta smo godina Vanja i ja prvi put razgovarale o ovoj temi, brzo kliknule, te sam ja zgrabila priliku da iznesem ovu ulogu. Slavko se pokazao kao izvrstan filmski partner, a naša se Elodie Paleka u masi mladih glumaca izdvojila svojim talentom, kazala je Lazović Trifunović, dodavši kako joj pulska Zlatna arena ostaje kao jedno od najvažnijih postignuća u karijeri.


– Kada se desio slučaj Ane Magaš i kao dijete su me pogodila ogovaranja i komentari protiv nje, mada se ne sjećam i nisam razumjela sami sudski proces. O nasilju se šutjelo tada, a šuti se i sada. A slične komentare slušamo i danas. Nasilje nije i nikada neće biti samo fizičko i događa se svima, dodala je Lazović Trifunović.  Na kraju, mala zvijezda ovog velikog filma Elodie Paleka nam je kazala kako joj premijera ovako iščekivanog filma u njenom rodnom gradu puno znači.
Foto


Svečana premijera filma 'Samo kad se smijem'


avatar

Snimio: Mislav Klanac


30.11.2023. 21:36
Galerija

Foto: Mislav Klanac“Pronašla sam i trenutke za zabavu”


– Iznimno je izazovno bilo snimati film, ali pronašla sam i trenutke za zabavu. Iskreno se nadam da će gluma biti moj životni poziv, jer se glumom bavim od malih nogu. Kada glumim se osjećam slobodno, poručila je Paleka.


Voditelj Kino Zone Andrej Fric prije početka je filma podsjetio na jedno od najvažnijih poslanja Kino Zone – razgovarati o važnim i osjetljivim temama, a upravo jedna takva, goruća tema društva oko nas okosnicom je filma “Samo kada se smijem”. A riječ je o klasičnoj patrijarhalnoj obiteljskoj drami, u kojoj Tihana Lazović glumi Tinu, kućanicu koja se brine za svoju šestogodišnju kćer dok suprug Frane, kojeg glumi Slavko Sobin financijski osigurava obitelj.


“Možda večeras pokrenemo prve korake…”


No, dinamika obiteljske idile mijenja se kada se Tina odluči vratiti na fakultet kojeg je napustila kada je ostala trudna. Frane je u početku podupire, no s vremenom pokazuje znakove svog nezadovoljstva. Prvo su ti znakovi mali, poput suptilnih riječi i sabotaža, ali s vremenom se to pretvorilo u fizičko i verbalno nasilje.


– Nasilje u vezama ne događa se onom nekom nepoznatom drugom već je tu oko nas, treba ga prepoznati, imenovati te reagirati na vrijeme. Možda večeras pokrenemo one prve korake dugih i mukotrpnih promjena uspostavljenih tradicija i obrazaca ponašanja te omogućimo da naši sinovi i kćeri žive veze poštovanja i ljubavi. Upravo kroz kino kao prostor susreta, priča, tuge, smijeha i pustolovina, najlakšeg i najdostupnijeg načina istraživanja nepoznatog možemo lakše, efektnije i efikasnije pokrenuti žar novog, boljeg društva, poručio je Fric.


Kino ne poznaje nacionalnosti, religije i političke stranke, mjesto je ravnopravne komunikacije, zajedničkog iskustva i osobnog doživljaja. Kino je mjesto gradnje boljeg društva. Stoga pozivamo sve koji nam mogu pomoći kako bi izgradili kino dostojno grada Zadra da nam u tome i pomognu.