Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

uređenje grada

[FOTO] Gradonačelnik Dukić obišao radove na Rivi i Novom Bokanjcu

Autor: Nikolina Lucić

12.01.2024. 14:14
[FOTO] Gradonačelnik Dukić obišao radove na Rivi i Novom Bokanjcu

Foto: Mislav KlanacNakon sveobuhvatnog uređenja i obnove zadarske Rive, nakon blagdanske je stanke nastavljen rad na parternom uređenju, čiji je napredak je sa suradnicima i izvođačem radova obišao zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Radovi su počeli sredinom studenog, a predviđeni rok završetka radova je sredina travnja 2024. godine. Obuhvat ovog projekta odnosi se prvenstveno na uređenje pješačkih staza i ovalnih cvjetnjaka unutar zelenog pojasa Obale Petra Krešimira IV te biciklističke staze u sklopu nogostupa uz obodnu prometnicu.


Osim Rive, gradonačelnik je obišao i novoizgrađeni skate – park na Novom Bokanjcu, gdje se vrše završni radovi pošumljavanja i hortikulturnog uređenja. Novi gradski park je osmišljen s nizom sadržaja za aktivni boravak u prirodi, igru i rekreaciju, edukaciju, te za odmor uz meditaciju, čitanje i slične aktivnosti. U Parku je predviđeno i održavanje predstava u prirodi, prvenstveno dječjih i boravak na oplemenjenim površinama od prirodnih materijala.


Riva se ozelenjava

– Svi smo mi jako osjetljivi prema ovom dijelu grada, tako da će hortikulturno uređenje samo bolje istaknuti radove učinjene na Rivi i to prije početka turističke sezone, poručio je gradonačelnik Dukić, dok je Darko Kasap, pročelnik UO – za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra kazao kako se nakon pauze građevinskih radova između Božića i Tri kralja, projekt sufinanciran EU sredstvima dalje nastavlja punom parom. Svi koridori pješačkih staza se zadržavaju uz minimalne korekcije, a za navodnjavanje zelenila izvesti će se automatski sustav navodnjavanja.


– Više o milijun eura, točnije 1,088 milijuna vrijednost je ovog projekta, a radovi idu zadanom dinamikom u hortikulturnom uređenju van lučkog područja Rive. Svaki dio zelene površine dobiti će novo navodnjavanje, a grade se i novi rubnjaci i biciklističko – pješačke staze, kazao je Kasap, dodavši da im je cilj na dijelu Rive rekonstruirati nogostupe i zelenu površinu dužine više od 900 metara s konzervatorima i Društvom arhitekata Zadra, koji su sudjelovali u kreaciji idejnog plana.


– Završetkom ovog zahvata dovršit će se i niska zelenih površina oko Poluotoka nakon Muraja, čime će se u cijelosti obnoviti i sačuvati zelene površine na Poluotoku, pojasnio je pročelnik, dok je direktor tvrtke Nasadi Josip Krnčević zaključio kako će na Rivi uskoro zaživjeti cjelogodišnja zelena površina.– Najveća novina u projektu je navodnjavanje svih zelenih površina i cvjetnih gredica, kao i na Muraju. To su najnoviji sustavi navodnjavanja, koji istovremeno navodnjavaju, ali i štede vodu. Nasadi su oko tri godine prije nego što je došla najava novog uređenja svake godina sadili nova stabla, tako da je Riva već obnovljena uz sadnju novih stabala.


Naši inženjeri hortikulture dodatno će urediti cvjetne gredice i Rivi dati svojevrsni “facelifting”, poručio je Krnčević.


Novi gradski park


Projektom je predviđeno i izvođenje novog popločenja u produženju Karda i popločenje uz hotel Zagreb radi spajanja s kamenim popločenjem na obalnom pojasu Rive. Za potrebe ljetnih kulturno – turističkih događanja ugradit će se četiri podzemna priključna elektro ormara s dovoljnim brojem priključaka.


Osim Rive, gradonačelnik je obišao i novi skate park na Novom Bokanjcu, koji se proteže uz Ulicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića, a njegova se vrijednost procjenjuje na 3,3 milijuna kuna.Novi gradski park zamišljen je s brojnim sadržajima koji će građanima omogućiti da im boravak u prirodi bude ugodniji, ali i zanimljiviji. Osmišljen je s nizom sadržaja za aktivni boravak u prirodi, igru i rekreaciju, edukaciju, te za odmor uz meditaciju, čitanje i slične aktivnosti.


– Ovaj novi park još u cijelosti nije završen, predstoji pošumljavanje i uređenje zadnjih detalja, ali ovo je jedan od najzornijih primjera naše zelene politike i nove parole “jedan kvart, jedan park”. Izmjenama prostornog plana zaštićujemo gradske zelene površine, kazao je gradonačelnik, dok je Kasap poručio kako kroz par dana u parku slijedi presađivanje pet crnika, koje su zbog proširenja i rekonstrukcije Tuđmanove ulice svoj novi dom čekali u rasadniku Cerodol.


Prilikom planiranja uređenja okoliša maksimalno se poštovalo postojeće zelene površine, osobito visoko zelenilo. Glavna odrednica oblikovanja je pješačka/trim staza kao okosnica kretanja koja će povezivati sve sadržaje. Duž te staze nižu se i isprepliću sadržaji za mlade, vježbače kao i igrališta za djecu.Crnike se presađuju u novi park


Uz autohtono zelenilo koje se sadi kao zaštitni pojas prema prometnicama i dopune fonda stabala, na dva mjesta projektirani su mirisni vrtovi ukrasnog i ljekovitog mediteranskog grmovitog bilja.


– Projekt je vrijedan oko pola milijuna eura. Inače, 2008. godine donesen je detaljan plan uređenja, kojim je definirano postojanje ovog parka, kao i prostor za rekreaciju s druge strane ulice Kažimira Zankija i preko puta ulice Frane Fanceva.


Druga je to faza uređenja ovog parka, za čiju je realizaciju projektna dokumentacija u tijeku. Očekujemo kako bi do ljeta u cijelosti trebali imati pripremljenu svu projektnu dokumentaciju i definirane sve rekreativne sadržaje. U ovoj će godini uslijediti i postavljanje javne rasvjete i dvije javne špine, a i u drugoj ćemo fazi projekta, tj. uređenja drugog dijela parka nastaviti s ovakvim uređenjem.U prostornom planu grada Zadra niz je novih lokacija koje će biti ozelenjene i preuređene u parkove, naglasio je iz Novog Bokanjca pročelnik Kasap, zaključivši kako će se slični projekti izvesti na Plovaniji, Bilom brigu, Stanovima i uz potok Ričinu.


Tematske cjeline rekreacijske zone obuhvaćaju skate /roller rampu amfiteatralnog oblika, sadržaje namijenjene djeci i mladima, zatim pješačku trim stazu, fitness staze, dva vježbališta za odrasle, igralište za djecu, mirni kutak, šah, čunjeve, umjetnu stijenu za penjanje, vodenu površinu, boćalište, igralište za badminton, stolni tenis, rampu za rollere, karoce, kamene skulpture, igrališta za djecu s pješčenjakom, drvene površine, travnjak labirint, nadstrešnice, pergole, uređene zelene površine, kamene zidove, obnovljene suhozide, a obnovit će se i borova šuma.