Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Muzeji su važni

FOTO Građani svih generacija uživali u bogatom programu Noći muzeja

Autor: Đurđa Baljak

27.01.2023. 21:57
FOTO Građani svih generacija uživali u bogatom programu Noći muzeja

Foto: Arif SitnicaU ovogodišnjoj 18. manifestaciji Noć muzeja koja je provedena uz poruku »Muzeji su važni!«, Zadrani su imali priliku besplatno posjetiti između ostalog i Arheološki muzej Zadar, Muzej Antičkog stakla i Narodni muzej Zadar. Razgledavanje muzejskih postava je, kao i diljem Hrvatske, trajalo od 18:00 do 1:00 sati iz ponoći, a u muzejima se moglo vidjeti mnoštvo ljudi, od najstarijih do najmlađih.


U Arheološkom muzeju posjetitelji su, pored niza izložbi, imali priliku sudjelovati u Noći muzeja s vlastitom arheološkom pričom, ispisati brodsku konstrukciju na 3D pisaču, izraditi brod koji se šije ili sagraditi muzej po svojoj mjeri. Uz to svi oni koji su podijelili svoje utiske mogli su sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti popularne naušnice iz Visočana. Pored toga, program se paralelno odvijao i u Muzeju ninskih starina.


– Došao sam sa svojom kćeri kako bih joj pokazao model stare crkve Svetog Mihovila u Pridragi. Nije nam prvi put da smo ovdje, planiramo razgledati sve koliko stignemo, kazao je posjetitelj Ante Nekić.


Ante Nekić i njegova kćer; Foto: Đ. BALJAK
U Narodnom muzeju se odvijao program od čak osam izložbi, raznih projekcija filmova, performansa te radionica za najmlađe. A prisutna posjetiteljica otkrila nam je više o svom posjetu.


– Dovela sam skupinu djece iz izviđača članova Zarusa iz Zadra. Prvo smo došli na radionicu da se malo opustimo dok se svi ne okupimo. Nakon što cure završe s radionicom izrade maski, posjetit ćemo Kneževu palaču, Providurovu palaču, pa Sveučilište u Zadru, Muzej antičkog stakla, a kad njih pustim onda ću sama posjetiti SICU, kazala Sanja Smodlaka Vitas.


Dovela sam skupinu djece iz izviđača članova Zarusa iz Zadra- Sanja Smodlaka Vitas; Foto: Đ. BALJAK


Pored Arheološkom muzeja Zadar i Narodnog muzeja u ovoj manifestaciji je sudjelovao i Muzej antičkog stakla u kojem su Zadrani, pored bogatih izložbi, imali priliku sudjelovati u izložbi s vlastitim predmetom od stakla. Pored toga, posjetitelji su iz prve ruke mogli vidjeti kako izgleda proces izrade stakla.


S obzirom da je ovogodišnja manifestacija 18. Noć muzeja bila popraćena poprilično bogatim i šarolikim programom, posjetitelji su morali dobro razmisliti što žele posjeti unutar tih sedam sati.


Foto


Noć muzeja 2023.


avatar

Snimio: Arif Sitnica


27.01.2023. 18:42
Galerija

Foto: Arif Sitnica