Petak, 1. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OPREČNA MIŠLJENJA

Evo što Zadrani i turisti misle o cijenama kruha i ostalih pekarskih proizvoda

Autor: Đurđa Baljak

22.08.2023. 12:54
Evo što Zadrani i turisti misle o cijenama kruha i ostalih pekarskih proizvoda

Foto: Arif Sitnica



Kruh od davnina predstavlja simbol obilja i blagostanja, pa se tako nerijetko može čuti u narodnim poslovicama »Otići trbuhom za kruhom«, »Raditi za kruh« ili »Biti na kruhu i vodi«. Cijene proizvoda i usluga su znatno porasle uslijed inflacije, pa tako i cijene ove osnovne ljudske namirnice.


Zato smo odlučili posjetiti zadarske pekare na Poluotoku i ispitati kako se kreću cijene kruha, ali i ostalih pekarskih proizvoda.


Otkrili smo tako da se cijena za 500 grama kruha kreće oko 1.10 eura ili 8.30 kuna, dok za 650 grama kreće oko 1.35 eura ili 10.20 kuna. Za tu cijenu smo pronašli bijelu lepinju, tzv. domaći kruh, zadarski bijeli kruh i kruh sa žitaricama. Za mali bijeli kruh od 300 grama potrebno je izdvojiti 90 centi ili 6.80 kn, baš kao i za jedan baguette.


Pekarski proizvodi




Cijena ostalih pekarskih proizvoda, primjerice štrudle, slatkog ili slanog peciva, puter štangice ili kukuruznog klipića kreću se oko 60 centi, dok je za buhtlu potrebno izdvojiti i do 20 centi više. Uz to, ljubitelji fritula trebaju izdvojiti i do 1.10 eura ili 8.30 kuna.



Cijena croissanta se kreće od 1.10 do 1.30 eura, dok jedna krafna košta oko 60 centi. S druge strane, cijena bureka varira i do nekoliko centi ovisno o tome s čim je pripremljen. Tako burek s mesom košta 2.5 eura, dok se burek sa sirom može pronaći po cijeni između 2.20 do 2.30 eura.


Na Kalelargi smo ispred jedne pekare sreli više turista, nego lokalnih ljudi. Kako nam otkrivaju zadovoljni su cijenama pekarskih proizvoda i nikako im nije skupo, dapače, kako otkrivaju, cijene su im jako povoljne s obzirom na životni standard u zemljama iz kojih dolaze.


– Došao sam na ljetovanje iz SAD i cijene mi nikako nisu visoke, dapače, jako je jeftino, kazao nam je simpatični Daniel. S njim se slaže iz Manuel iz Münchena kojem su cijene u pekarama posve prihvatljive.


– Ne bih rekao kako su cijene visoke. S obzirom na moj životni standard, ovo je jako prihvatljivo i posve normalno, kazao je Manuel aludirajući na to kako na slične cijene nailazi i u Njemačkoj.


Utjecaji na cijene


S Manuelom i Danielom se složio i talijanski par Edgard i Federica.



– Kupili smo dva motana bureka, jedan sa sirom i drugi s mesom. Za to smo izdvojili oko tri eura i šezdeset centi. Nije skupo, rekla nam je Federica iz Italije.


S druge strane, lokalci se ne slažu baš s turistima te većina tvrdi kako su cijene proizvoda u pekarama porasle, kao i za sve ostalo. No, većina nije htjela dati izjavu, ali su zato s nama svoje mišljenje podijelili Luka Dubroja i Tomislav Grzunov.


– Već neko vrijeme ne kupujem baš u pekarama. Možda, s vremena na vrijeme uzmem pizzu čija se cijena kreće oko četiri eura. Općenito govoreći, bez obzira na pekare, cijene su zasigurno otišle gore, ističe Tomislav, a s njim se složio i Luka koji, kako kaže, izbjegava kupovati pekarske proizvode.


– Inače živim u Zagrebu, tako da ne znam kako se kreću cijene u zadarskim pekarama. Međutim, trudim se izbjegavati pekare. Pored pekara, cijene su svugdje porasle zbog aktualne inflacije i rata u Ukrajini, zaključio je Luka.


Jedna starija gospođa, koja je htjela ostati anonimna, kazala nam je kako izbjegava kupovinu u pekarama, ali zato redovito odlazi u Tvornicu kruha Zadar, jer kako tvrdi, tamo pronalazi povoljniju ponudu s obzirom na dubinu njezinog džepa.