Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

OPJEVANA I OBNOVLJENA

Erlić: Riva je jedan od najvažnijih identitetskih simbola grada

Autor: Nikolina Lucić

24.11.2023. 08:12
Erlić: Riva je jedan od najvažnijih identitetskih simbola grada

Foto: Mate Komina/Luka JeličićZadarska je riva stoljećima simbol grada, njegove kulture življenja i običaja. Kroz povijest je prošla mnogo toga, od izgradnje, rekonstrukcija, uništenja i obnove. Sada je, nakon dugotrajnog procesa obnove i proširenja rive i šetnice napokon predstavljena u novom, obnovljenom ruhu, a na svaki su nas korak obnove podsjetili na završnoj konferenciji projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok« u sklopu kojeg je riva ponovno postala pristaništem, dobila novi svjež izgled, a vratio nam se i stup same šetnice – lanterna, koja je dugi niz godina bila njezinim zaštitnim znakom.


Više od šetnice


Na konferenciji su sudjelovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević, koji je na samom otvorenju programa iznio svoje dojmove oko projekta.


Foto: Mate Komina


– Svima nama dragi projekt jedna je od mojih najvažnijih obveza. Svi mi imamo svoje priče o rivi, što je ovaj projekt izdiglo iz uobičajenih tehničkih i financijskih okvira. Uspjeli smo ga uspješno i kvalitetno provesti i završiti prije ugovorenih rokova. Sve to ne bismo mogli bez naših partnera i suradnika, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj razini, kazao je Knežević, dodavši kako je strpljenje građana tijekom opsežnih radova bilo ključno.
Gradonačelnik Branko Dukić je, pak, dodao kako je rekonstrukcija rive po mnogočemu vrjednija od drugih projekata. Riva je dio duše grada i zato su samo financijske brojke i tehnikalije nedovoljne da opišu važnost ovog projekta.


– Grad Zadar se uvijek pokazao spremnim uhvatiti se u koštac i s najtežim projektima. A uz potporu resornih ministarstava vrijednost rive dobila je napokon svoje mjesto i značaj, što je uz EU financiranje napokon otvorilo vrata novoj rivi, prisjetio se Dukić, istaknuvši kako je Liburnska obala na početku priče bila tek početak opsežnih radova na zadarskoj obali.


– Mjesto je to koje nosi puno veći značaj od same šetnice. Ikona, djelić duše grada, sada je za nove generacije napokon i uistinu sačuvana, a uskoro kreće komunalno, parterno i hortikulturno uređenje okoliša, najavio je gradonačelnik.


Najljepši poklon Zadru


Župan Božidar Longin apostrofirao je kako je obnova rive bila izvedbeno i financijski zahtjevna.


– ‘Stara dama’ grada nije tek obalni pojas. Ona je uspomena, pristanište, trgovište, mjesto posljednjih ispraćaja. Posebna zbog svoje duljine najljepši je park koji spaja zeleno i plavo. Snaga mora, vjetra i zub vremena ranili su našu opjevanu ljepoticu, koja je uz veliki trud i zalaganje napokon ona stara, ali istovremeno nova, modernija. Mul je vraćen na izvornu duljinu, a lanterna jedna od najprivlačnijih gradskih lokacija. Uz Pozdrav Suncu i Orgulje, udaljavanjem od same obalne crte nastavlja se dalje raditi na tome da zadarska obala uvijek bude najljepša, poručio je župan, naglasivši kako je oko ovog projekta uvijek vladalo zajedništvo i suglasje.


Foto: Mate Komina


Projekt je obuhvatio rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale te obnovu obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i dogradnju gata koji je vraćen u povijesne dimenzije.


Ovaj je projekt za predstavljao veliku čast, ali i odgovornost s obzirom na sentimentalnu vrijednost koju zadarska riva ima u srcima svih građana Zadra. Upravo iz tog razloga završna konferencija projekta održava se u tjednu kada Zadrani slave Dan grada kojem je riva jedan od simbola.


Državni tajnik Josip Bilaver je naglasio kako je ovo samo jedan od uspješnih gradskih projekata, 8,8 milijuna eura koštala je obnova i rekonstrukcija.


– Nadam se da smo rivu obnovili za sljedećih sto godina, jer ona je više od kamena – najpoznatiji je simbol grada. Okupili smo se proslaviti rođendan nove rive, jednog od najuspješnijih gradskih projekata. Kada govorimo o lučkoj infrastrukturu i preko 250 milijardi smo uložili u posljednjih šest godina. Ovaj nama najdraži projekt produkt je truda onih koji su ga godinama pripremali, usavršavali i svesrdno ispunili korak po korak, podsjetio je Bilaver, prisjetivši se kako prije pet godina nisu niti mogli zamisliti da će ovaj zahvat pogurati druge, biti važnom karikom u lancu drugih projekata javne infrastrukture za kojima je grad vapio.


Tim LUZ-a


– Zadarska riva vrelo je uspomena, okupljalište, dio nas i svih onih koji vole naš grad, zaključio je Bilaver.


Na kraju, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, naglasio je da je riva samo jedan od europskih projekata realiziranih u ovoj godini.


– Gradu je to dodatna vrijednost, naročito jer je to jedan od najvažnijih identitetskih simbola grada. Nije bio važan samo nama u politici već i građanima Zadra, koji rivu i šetnicu nose u svom srcu i uspomenama. Ovim smo projektom zaokružili učešće EU financiranja u javnim projektima na zadarskom Poluotoku, kazao je Erlić, naglasivši da je nakon svega rečenog o rivi važno naglasiti kako je tim Lučke uprave Zadar na svojim leđima operativno i tehnički uspješno iznio cijeli projekt.


– Ne bih želio da se itko sakriva iza institucija, jer ovo je jedna od rijetkih prilika kada svi sudionici projekta mogu ponosno stajati iza svoga rada. Zadovoljili su brojne specifične preduvjete, imali jasnu ideju, plan kako izvesti sve korake, poštujući povijest i značaj ovog, može se reći, pravog povijesnog spomenika grada, rekao je ministar, naglasivši kako nove rive ne bi bilo bez naklonosti Zadrana.


– Operacija u samom srcu zadarskog tkiva dotakla je živac grada i uspješno izvedena, bez da su dotaknute i oštećene brojne uspomene koje Zadrani nose o rivi, zaključio je ministar Erlić.


Oteta zubu vremena


Oni koji su, svako na svoji način, upozoravali na problem rive, bilo njezinim oplovljavanjem da se upozori na njezino građevinsko i statičko stanje, kao Venci Jurin ili kao kolega Nenad Marčev, koji je provokacijom pokrenuo Zadrane, počeli su priču koja se i dandanas priča po gradskim ulicama.


– Provokacija problema i ukazivanje na njegovu suštinu pokrenuli su lavinu od strane građana koji ovaj simbol grada nisu željeli prepustiti zubu vremena ili čak nesmiljenoj modernizaciji koja bi ubila njezino bilo. Od početka njezinog građenja, preko stradanja za vrijeme savezničkog bombardiranja i njezinog života kroz moderno vrijeme, riva je, preko različitih arhivskih fotografija, zapisa i arhivskih spisa, simbol grada na koji smo svi ponosni. Svi smo mi imali svoje mišljenje i ideje o tome što riva znači ovom gradu i kako bi trebala izgledati, podsjetio je prof. Pavuša Vežić, rekavši kako je puno onih koji su svojim likom obilježili rivu kao najvažniju gradsku šetnicu i mjesto nezaboravnih susreta.