Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Enio Meštrović: 'Ponašate se kao da nas nema kad slažete proračun...'

Autor: Iva Bucić/R.H.

18.12.2023. 10:39
Enio Meštrović: 'Ponašate se kao da nas nema kad slažete proračun...'

Foto: Luka JeličićGlavna tema današnje sjednice Gradskog vijeća je proračun za iduću godinu. – Proračun za 2024. godinu iznosi 120 milijuna eura i najveći je u povijesti Zadra, ali ne zato da bi ga napuhali zbog superizborne godine, kazao je pred vijećnicima gradonačelnik Dukić.


Gradonačelnik je kazao da su razgovori  s klubovima vijećnika naprasno prekinuti i da bi prijedlog proračuna bio bolji da su ostali za stolom.


– Treću godinu zaredom predlažemo amandmane. Od kad smo shvatili da HDZ čuva svoje pozicije u proračunu i ispunjava samo minorne stvari koje vijećnici traže. Vi s našim novcima ne radite ništa, nego što sebi isplaćujete plaće. Gradite jedino kada dobijete omotnice iz EU, a ni to ne radite dobro. Imam osjećaj da je Akcija mladih sama u ovoj priči, kazao je Rubeša prije nego li je u ime AM predstavio 21 amandman na proračun istaknuvši da su pokušali pokriti sve društvene pore u gradu.
Amandmani AM su povećanje subvencije za prehranu u školi, nova osnovna škola na Žmirićima, psihosocijalna pomoć i dadilje, povećanje pomoći za opremu novorođenčeta, jednokratna pomoć korisnicima s područja socijalne skrbi, smanjenje cijene pokaza za srednjoškolce i besplatan javni prijevoz umirovljenicima i osobama s invaliditetom, subvencija domova za starije i nemoćne, obnova gradskih socijalnih stanova, izgradnja parka i obnova dječjeg igrališta u naselju Petrići, obnova Dvorane Jazine, omladinski pogon  KK Zadar, obnova prometnica i izgradnja Ulice Stanka Vraza i gerontodomaćice. Rubeša se osvrnuo i na oslikavanje murala Modrića
– To što ćemo se mi poistovjetiti s njim, Ćosićem i ostalim ličnostia koji su Zadar opisivali u superlativima, to u suštini podiže atraktivnost grada, a samim time i posjećenost, kazao je Rubeša.

– Danas ćemo vidjeti koliko će se vijećnika usuditi podržati proračun i što se gradska uprava usudila predložiti. Za ovom su govornicom obezvrjeđivani objektivni gospodarski napreci u ovom gradu, porast stanovništva i plaća. Upravo to osporavano bilo je temelj za proračun od 122 milijuna eura, uz ukinut prirez. Gradska uprava nije povećala porez na dohodak ni porez na kuće za odmor. Ovaj proračun ima povećanje u izvornim prihodima i duplo veće mogućnosti iz ITU mehanizm, To omogućuje novi investicijski ciklus i ostvarivanje novi kapitalnih projekata. Ovih ćemo dana otvoriti novi poduzetnički inkubator i očekujemo prve poduzetnike u poslovnoj zoni crno. Za oba projekta ima preko sto zainteresiranih investitora. To će omogućiti novi gospodarski zamah i nova zapošljavanja. Hoćemo li se vratiti na stranačko prepucavanje? Ovo nije proračun HDZ-a ni Branka Dukića, kazao je Milin u ime Kluba HDZ-a.


Rubeša je u replici Milinu istaknuo da je u Zadru najskuplja potrošačka košarica u cijeloj Hrvatskoj.


– Grad je krcat love, ali ih nećete trošiti na narod, nego na sebe i partnere, koji vam dio novaca vraćaju ispod stola. Svaka dizalica u ovom gradu je milijun eura u proračunu. Unakazili ste čitav Borik, tko to dozvoljava? Umjesto da se na Žmirićima napravi nova škola, vi uz Mocire odlučite napraviti novu školu u dvorištu škole. Gradite hotel i kongresne sale, a ne vrtiće, a 10 godina 400 djece nema vrtića, kazao je Rubeša.


U odgovoru na repliku Milin je kazao da je izvršeno 95 posto amandmana za 2022. godinu.


– Izvršna vlast nikako da shvati da nema većinu. Ponašate se kao da nas nema kad slažete proračun. Sav ste višak preraspodijelili po svojoj volji lani. Dali ste nam gotovi proračun i 10 dana da razgovaramo o proračunu. Ako i imamo ideje, za njih nema prostora, prihvatit ćete samo stvari koje su vam po volji. I onda nema smisla razgovarati. Predložili smo samo dva amandmana jer su veliki sa financijama i to je osiguranje da dođemo do prilike da obranimo grad od betonizacije i daljnjih investicija koje nisu na korist građanima nego investitorima i podobnima. Govorite o hotelima, a stvar je o čistoj stanogradnji i to neće proći, nijedna takva investicija. Ako će biti hoteli, da, ali ako će biti stanovi, ne. Mi ništa ne kočimo, imamo i mi svoje ideje. Vas u HDZ-u je osam, a nas nezavisnih je sedam. Uvijek možemo kroz rebalans vratiti sve na početne postavke. Prvi amandman je krematorij, koji sada imaju samo zagreb i Osijek, to može biti i progresivno i profitabilno, kazao je Enio Meštrović.