Subota, 14. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RIBLJA DELICIJA

Ekipa Komunalci pobjednik 13. Brudetijade Sukošan

Autor: Đurđa Baljak

28.08.2023. 12:33
Ekipa Komunalci pobjednik 13. Brudetijade Sukošan

Foto: Luka Jeličić



Na Donjem Moru u Sukošanu održano je tradicionalno natjecanje u pripremi brudeta – »13. Brudetijada Sukošan – fešta od brudeta i dalmatinske pisme«. Ove godine se natjecalo deset ekipa, Bruderi, Komunalci, MK Sv. Kasijan, Ajla Takač, Drkmar, Feralići, Papaline, skoro dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Prvo mjesto osvojili su Komunalci, drugo Feralići i treće MK Sv. Kasijan, a nagrada za najveseliju ekipu je otišla u ruke ekipe Ajla Takač.


Pored ekipa koje su spremale brudete tu su bili i Sapunoteka, OPG Stanić s ponudom meda i KUD Zlatna luka koji su spremali domaća tradicionalna jela, na primjer sukošanske bubice, fritule i pogače.





Peteročlani žiri ove izvrsne manifestacije imao je tako puna usta jer su između deset skuhanih delicija morali odabrati najbolje. Sudionici nisu imali vremensko ograničenje te su donosili svoje brudete na kušanje kada su bili spremni, a ocjenjivali su ih Miluška Zelantov, Joso Grginović, Božidar Dijan, Sandro Pavić te poznati zadarski kuhar Renato Kraljev.


Promocija priprave brancina


U gastro kutku Renata Kraljeva je uz kuhanje velikog brudeta održana i promocija Marfish Premium Ike-Jime brancina.


– Od samog početka sudjelujem u Brudetijadi zato što sam jedan od osnivača, uz Turističku zajednicu općine Sukošana. Ova manifestacija se zaista pokazala fenomenalna jer sudjeluje dosta zainteresiranih lokalnih ljudi koji vole i žele kuhati. Ja sam večeras u dvije uloge, kuham veliki bijeli brudet s krumpirima i član sam stručnog žirija. Uz to, promoviramo i Marfish Premium Ike-Jime brancin na japanski način koji je specifičan po tome što nema krvi, a teži od jedan do četiri kilograma, otkrio nam je Kraljev.



Brudet predstavlja tradicionalno dalmatinsko jelo koje je duboko ukorijenjeno u gastro običajima ljudi ovog kraja, pa se nerijetko kaže kako postoji onoliko recepata koliko i Dalmatinaca. Iako je osnova pripreme ista, svatko doda nešto svoje i svaki je brudet na koncu drugačiji. Posjetili smo nekoliko štandova i upitali ekipe na koji način oni pripremaju svoj brudet. Tako smo sreli članove Moto kluba Sv. Kasijan koji redovito sudjeluju na ovoj manifestaciji od samih početaka.


– Sudjelujemo od prvoga dana, a večer samo odlučili pripremati pomalo netipičan brudet bez ribe, prokomentirao je kratko Hrvoja Papa koji se sa svojom ekipom odlučio na varijaciju sa školjkama te time osvojio treće mjesto.


Brudet na sukošanski seljački način


Ekipa Drkmar je okupila nekoliko lokalnih ribara koji po prvi put sudjeluju na natjecanju, a ovim putem su nam otkrili po čemu se izdvaja njihov brudet.


– Spremamo brudet na sukošanski seljački način, odnosno u našoj posudi se našlo sve ono što je ušlo u mrežu, pa tako imamo škampe, kozice, ugor, škarpinu… Od začina smo koristili luk, peršin, rajčicu i tako dalje, kazao nam je Andrija Smolić iz ekipe Drkmar koji su inspiraciju za ime pronašli u staroj spravi za dizanje vrša iz dubina mora.


Druga ekipa je inspiraciju za ime pronašla u vinskom podrumu, a riječ je o Ajla Takač-ima koji su odnijeli pobjedu prije četiri godine za najbolji brudet, a ove godine su proglašeni najveselijom ekipom.


– U naš brudet smo ubacili dvanaest do trinaest vrsta ribe, od morskog psa, ugora, fratra, liganja, sipe i tako dalje. Najbitnije da ima što više luka i češnjaka, istaknuo je kratko Darko Smolić.


U Dalmaciji postoji uzrečica kako riba pliva tri puta. Prvi put pliva u moru, drugi put u ulju i treći put u vinu. Nakon svakog dobrog brudeta, valjda popiti i koju čašicu vina, a najčešće je to bijelo vino. Tako je ostatak večeri vladala harmonija mirisa i okusa, ali i zvukova za koje se pobrinula klapa Canzona.