Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

kolegij gradonačelnika

Dukić ponovio kako su zbog tehničkog proračuna projekti na čekanju

Autor: Iva Bucić

19.03.2024. 13:31
Dukić ponovio kako su zbog tehničkog proračuna projekti na čekanju

Foto: Mislav KlanacGradonačelnik Zadra Branko Dukić na kolegiju s pročelnicima ponovno je upozorio na posljedice djelovanja Grada pod tehničkim proračunom, istaknuvši da gradska uprava zbog izostanka proračuna ima velika ograničenja. Zbog toga će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik ponovno vijećnicima predložiti izglasavanje proračuna za 2024. godinu, sa svim amandmanima koji su prethodno izglasani.


– Želimo da se proračun ozakoni i da krenemo raditi. Žalosno bi bilo da moj nasljednik nema ništa za raditi, odnosno da ima manje projekata nego li sam ih imao ja kad sam došao, kazao je Dukić potvrdivši još jednom da se najvjerojatnije neće po treći put kandidirati za gradonačelnika.


No, sasvim je izgledno da se proračun ponovno neće izglasati, jer u oporbi potvrđuju da se s gradskom upravom o financijama raspravlja isključivo preko medija i društvenih mreža.
No, Dukić je naglasio da je žalosno da se mnogi projekti koji se trebaju početi raditi ili planirati, ne mogu izvršavati, poput izgradnje i rekonstrukcije četiri dječja vrtića. Pročelnik Upravnog odjela za financije, Ivan Mijolović, istaknuo je da rokovi za korištenje sredstava za vrtiće teku, no Grad ne može sklapati ugovore, nego je upao u vakuum.


Blokirani projekti


– Neki od poništenih projekata su izgradnja grobnica na novom gradskom groblju, izgradnja vrtića Smiljevac i Crvene kuće, nadogradnja vrtića Duga, za Pčelicu je upitno hoćemo li osigurati vlastiti udio za sklapanje ugovora. Ugrožena je priprema projekta izgradnje i dogradnje OŠ Crvene kuće, Krune Krstića, adaptacija OŠ Smiljevac i provedba većine europskih projekata, nabraja Dukić.


Osim toga, zbog izostanka dogovora u Gradskom vijeću blokiran je i projekt proširenja i izgradnje novih zelenih površina i izrada projekata za ishođenje elektroenergetske suglasnosti za sunčane elektrane na javnim objektima.


Nadalje, nije moguće ni angažirati predloženih 950 tisuća eura za decentralizirane funkcije osnovnog školstva, što znači da će škole raditi na hladnom programu jer nije moguće kupiti nijednu školsku klupu ili drugu opremu jer sav novac ide na energente, prijevoz te materijalne i financijske rashode.Na čekanju su, među ostalim, i projekti uređenja cesta, izgradnje i obnove niza prostorija mjesnih odbora, natječaj za energetsku obnovu kućanstava, kao i polivalentna dvorana na Višnjiku, za koju je Ministarstvo turizma i sporta osiguralo 400 tisuća eura.


Tema i CGO


Osim prijedloga proračuna, pred gradskim će se vijećnicima po treći put naći Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra, čime se povećava cijena odvoza otpada, a povećavaju se i plaće radnika Čistoće.


Tu su odluku gradski vijećnici dosad u dva navrata odbili, jer su neopravdanim smatrali podizanje cijena za odvoz otpada dok god se otpad odlaže na Diklu. Oporba je tada dizanje ruke uvjetovala otvaranjem CGO-a Biljane Donje, koji je trenutno u fazi probnog rada.


Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša istaknuo je da se prema navodima uprave tvrtke Eko u narednim mjesecima očekuje finalizacija probnog rada i CGO će tada krenuti raditi punim kapacitetom.


– Moramo biti spremni za sanaciju Dikla, a za to je potrebna podrška Gradskog vijeća jer ne možemo nastaviti izrađivati tehničku dokumentaciju u režimu tehničkog proračuna. Podršci se nadamo već na sljedećoj sjednici, a za sanaciju će trebati 20 milijuna eura, kazao je Dujela.


Gradsko će vijeće odlučivati, kako je najavljeno na kolegiju, i o Prijedlogu odluke o uključivanju Grada Zadra u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS).


Opet o Centru za mlade


– Odlukom se predlaže nova lokacija, a svrha je da se građanima omogući kupnja stanova po povoljnijim cijenama, potom izgradnja radi davanja u najam te korištenje stanova u svrhu rješavanja problema deficitarnog kadra, kazala je Mirjana Zubčić, pročelnica Ureda Grada.


Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, precizirao je da se radi o četiri tisuće kvadrata na Smiljevcu, a Grad je u procesu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za dodatnih 970 kvadrata.– Ondje je moguće izgraditi 10 nadzemnih i pet podzemnih etaža tlocrtne površine od tisuću kvadrata. Može se izgraditi do 100-tinjak novih stambenih jedinica za kupovinu, najam, i rješavanje kadrovskog pitanja. Na toj je lokaciji već izgrađena jedna POS-ova zgrada, kazao je Kasap.


Podsjetio je da Zadar prednjači po broju POS-ovih stanova – do sad ih je napravljeno 500, a kako je istaknuo Dukić, 100 ključeva je već podijeljeno, a ubrzano se ide i na sljedećih 100.


Gradonačelnik Dukić podijelio je na kolegiju i planove o otvaranju Centra za mlade i objavi javnog poziva za iskaz interesa za korištenje prostora u Centru.


– Žao mi je što je prijedlog radne skupine neslavno završio, pogotovo ako vidimo da se stvari u tom dijelu ispolitizirale po pitanju Vučetića koji je bio glavni mag, čega se god dotakne, to propadne, kazao je Dukić.


Istaknuo je da zgrada propada dok god je prazna, te je zbog toga plan otvoriti prostorije centra, do konačne odluke Gradskog vijeća o osnivanju ustanove.


Bespovratna sredstva


Javni se poziv može očekivati u narednih tjedan dana i trajat će deset ili 15 dana, a zainteresirani za korištenje prostora moći će popuniti upitnik u kojem mogu precizirati svoje potrebe. Nakon toga slijedi raspisivanje natječaja.


– Prihvatljivi prijavitelji za trajno korištenje su udruge, ustanove i umjetničke organizacije, a za jednokratno uz nabrojane i pojedinci i privatni subjekti. Prostor je velik, ima oko 3000 tisuće kvadrata i moći će se koristiti kao centar za mlade i kao društveno kulturni centar, kazala je Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport.


Osim toga, gradonačelnik Dukić istaknuo je da su potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte rekonstrukcije i izgradnje dječjih vrtića PO Duga i “Crvene kuće”, Projekta “POKRET 2+” i dodjeli sredstava za izradu projektne dokumentacije uređenja bastiona Citadela. Osim toga, sklopljen je i Ugovor o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar.


– S ovim projektom kreće se u rješavanje svih gubitaka na području Vodovoda Zadar, a u interesu nam je i da otoci su svi obuhvaćeni. U dogledno vrijeme svi će otoci imati vodu, obećao je Dukić.