Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Unaprjeđenje kulture

Dom kulture Benkovac trebao bi otvoriti vrata do kraja ove godine

Autor: Nikolina Lucić

10.03.2023. 15:44
Dom kulture Benkovac trebao bi otvoriti vrata do kraja ove godine

Foto: Grad BenkovacNakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Benkovca HDZ–ov vijećnik Mate Ćurkovića aktualizirao pitanje izvođenja projekta Doma kulture Benkovac, u čijoj realizaciji ima puno problema i kojemu su u više navrata produljeni rokovi radova, s voditeljem smo projekta Matejem Pešutom porazgovarali o daljnjoj budućnosti tog važnog projekta.


Podsjećamo kako je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić Ćurkoviću na njegovo pitanje poručio kako je projekt stabilan te da je s izvođačem i naručiteljem radova postignut kompromis u daljnjem radu na Domu kulture.


– Zbog velikih ćemo problema i opetovanih odgoda završetka radova ponovno ići na produljenje roka projekta, poručio je tada gradonačelnik Bulić.


Dodatna radna mjesta
Cilj projekta je osiguravanje i unaprjeđenje kvalitete društvenog života svih stanovnika kroz obnovu i stavljanje u funkciju Doma kulture Benkovac te osmišljavanje programa i sadržaja koji će se u njemu odvijati. Ispunjenje navedenog specifičnog cilja projekta čini se kao nužni korak prema dugotrajnom razvoju grada Benkovca. Projekt će utjecati na razvoj i poboljšanje društvenog i kulturnog života u gradu, stvorit će se dodatna zaposlenja, utjecati na razvoj turizma, stvoriti uvjete za dodatno obrazovanje stanovnika, a time i poboljšanja njihove konkurentnosti na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.369.878 eura (32.924.847,65 kn), od čega 3.709.329 eura (27.947.936,18 kn) sufinancira Europska unija iz europskih strukturnih fondova.


Kašnjenje radova i probijanje rokova Pešut je opravdao činjenicom da je Intervencijski plan Grada Benkovca usko vezan rokom u kojem mora biti završen, te kako se izgradnji Doma kulture pristupilo se u trenutku kada je zaraza virusom COVID – 19 bila u visokom stupnju opasnosti, što je pogoršano početkom rata u Ukrajini.


– Sve navedeno prouzročilo je dodatne poremećaje na već poljuljanom tržištu građevine gdje je kasnila isporuka sirovina, poručio je Pešut, dodavši kako se kašnjenje u isporuci roba, nepovoljni vremenski uvjeti, radnje treće strane i slično nisu mogli predvidjeti, izbjeći i ukloniti, što je u konačnici rezultiralo prolongiranjem roka izvođenja građevinskih radova.Pitali smo ga stoga koji je novi datum i cijena projekta, na što nam je Pešut poručio da je novi datum završetka izvođenja građevinskih radova 1. rujna 2023. godine.


– Provedba projekta osim građevinskih radova obuhvaća još i financijsku reviziju projekta, koja se provodi nakon što svi troškovi budu podmireni i završnu konferenciju za javnost te otvaranje Doma kulture, čim bi konačan datum završetka provedbe projekta trebao biti do kraja 2023. godine, najavio je Pešut.


Srušena stara zgrada


Jedna od pomalo kontroverznijih odluka koje se tiču ovog projekta je ta da se postojeća zgrada bivšeg Doma Hrvatske vojske sruši i izgradi nova zgrada, umjesto da se postojeća obnovi. Pešut nam je objasnio kako je tijekom izvođenja radova rekonstrukcije utvrđeno da zbog loše statike i ugroze sigurnosti koju je objekt predstavljao nije moguće provesti rekonstrukciju.


– Sukladno pravilima struke, nalazima sudskih vještaka te zbog sigurnosti svih budućih korisnika, krenulo se u izgradnju nove i sigurnije zgrade, a što će u konačnici biti povoljnija nego da se proveo cjelokupan postupak rekonstrukcije, objasnio je voditelj ovog projekta koji je kazao kako će Dom kulture Benkovac će imati obrazovnu, kulturnu i društvenu funkciju za grad, dok će programsku djelatnost sačinjavati kazalište, učilište te kino.


– Djelovat će u dvije dvorane, velika dvorana s 242 sjedeća mjesta i mala dvorana sa 74 sjedeća mjesta s uvjetima za kvalitetno održavanje raznih kulturno – umjetničkih, obrazovnih i edukativnih programa. Moći će se izvoditi kazališni programi, glazbeno – scenski programi, koncerti, izložbe, tribine, predavanja, naobrazba odraslih, kulturni susreti i radionice. Velika dvorana između ostalog ima funkciju i kino dvorane u kojoj će se održavati tjedni kino program, a tijekom godine i drugi filmski programi i festivali, pojasnio je Pešut i dodao kako će upravljanje Domom kulture preuzeti novoosnovano Pučko otvoreno učilište koje će zajedno s Radijem Benkovac djelovati unutar Doma.