Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

božićna izložba

Dok smo bili malene htjele smo biti princeze

Autor: Jana Šolman

22.12.2022. 15:30
Dok smo bili malene htjele smo biti princeze

Foto: mate kominaPoznata zadarska umjetnica i ljubiteljica kulinarstva Silvijana Dražović sinoć je unijela pravu svježinu u svijet likovne umjetnosti otvorenjem svoje nove izložbe. Svakog prosinca ova zadarska umjetnica počasti nas svojim radovima u Caffe galeriji Đina, pa je tako i ovog prosinca u spomenutu zadarsku galeriju stigla izložba zanimljivog naziva »Osma princeza«.


Umjetnica koja, kako ona kaže, pronalazi inspiraciju u ponekom detalju ili prolaznoj misli koja ju gotovo progoni do realizacije, ovoga puta pronašla je inspirativni detalj u ogrlici oko ženskog vrata, što ju je potaknulo na razmišljanje o snovima koje smo sanjali kao maleni.

– Ovoga puta ta misao je bila ogrlica oko ženskog vrata. Nakon toga sam dublje promišljala o našim snovima dok smo bili maleni i dok smo htjele biti princeze. Da priča ne bi bila jednostavna i snena, imenovala sam svoje likove arapskim imenima i time istaknula neke činjenice. Htjela sam istaknuti imena njihove kulture koja imaju značenje poput imena BAASI što znači smiješak, SABBA ili istočni vjetar, MAHSATI ili mjesečeva, ANEESA ili dobra družica, AAMLA ili perfektna, JALILA ili važna, IIHAM ili intuicija, FADHILA ili vrlina, ali naravno to nije jedina poruka koju ove slike nose. Naime, princeza ljubi žapca, a on voli žabicu, zaljubljena je u zlatnu ribicu, a ona ostvaruje želje drugoj ribi jer ne razumije jezik bez mjehurića, pjesnički je kazala umjetnica Dražović, te naglasila jednu od poruka koju nose djela ove izložbe, a to je da sve žene snivaju lijepe snove, ali trenutačno žene u nekim arapskim zemljama nemaju vremena sanjati.


Autorica Dražović objašnjava kako gotovo uvijek primjenjuje tehniku akrila na platnu s malo efekta perle i zlata, pa se tako i ovdje poslužila tamnom podlogom i svjetlucavim efektima s mnoštvom detalja.


– Slikam veoma brzo i spretno, pa je ova brzosušeća tehnika baš za mene i moj temperament. Trenutačno radim slike na desetmetarskom platnu i to me veoma zabavlja, komentirala je Dražović te dodala kako svoju tehniku rada naziva »U jednom dahu«, »Slike bez granica« ili »Nema kraja«.


Ova nadahnjujuća umjetnica do sada je složila čak dvije izložbe posvećene ženama, a o današnjim ženama misli da su hrabre, nadasve lijepe i visokoobrazovane.


– O ženi danas mislim da je prodorna, hrabra, visokoobrazovana te da se bavi raznim aktivnostima. Današnja žena zna baš sve, zna kuhati, odgajati, brinuti, kritizirati, ali i voljeti, zaključila je Dražović.