Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PRIKAZ GALEBA NA VEZU

Dizajnerica novog trofeja zadarske Wings for Life World Run utrke je studentica Laura Ljubić

Autor: Portal ZL

06.05.2023. 16:00
Dizajnerica novog trofeja zadarske Wings for Life World Run utrke je studentica Laura Ljubić

Foto: ZLStudentica Laura Ljubić s Visokog učilišta Algebra dizajnirala je prikaz galeba na vezu, što je postao i novi trofej zadarske Wings for Life World Run utrke. Svake prve svibanjske nedjelje Wings for Life World Run iz Zadra šalje prekrasnu razglednicu u cijeli svijet.


Na jednom mjestu prirodne i arhitektonske ljepote, kao i pozitivna energije tisuća natjecatelja velikog srca, željnih učiniti da ozljede leđne moždine postanu izlječive.


To je spoj koji je učinio Zadar jednom od najpopularnijih destinacija za trčanje Wings for Life World Runa, a od ove sezone hrvatska utrka dobila je i novi trofej, kreiran u lokalnom duhu. Rezultat je to rada studenata Visokog učilišta Algebra na kolegiju dizajna. Njihov zadatak bio je dizajnirati trofej koji će asocirati na zadarsko podneblje i hrvatsku obalu, koristeći Adobe Illustrator. Na kraju je kao najbolje rješenje odabran rad studentice Laure Ljubić, prikaz galeba na vezu, što je čest prizor kojem imamo priliku svjedočiti u zadarskoj gradskoj jezgri.


“Podsjeća me na djetinjstvo”
“Izabrala sam galeba kao simbol zadarske utrke zato što ga uz more, sidro i ostale tipične morske motive povezujemo s obalom i otocima Lijepe naše. U obzir sam uzela i vlastite uspomene, jer podsjeća me na djetinjstvo kad sam s djedom i bakom išla hraniti galebove u sumrak, nakon što su plaže ostale prazne,” otkriva Laura čiji je rad pretvoren u stvarnost uz pomoć 3D printera, za što su se pobrinuli student Fran Bezjak i njegov profesor Alan Divjak.


Za studenticu Ljubić velik je uspjeh što je baš njezino rješenje na kraju odabrano, jer i drugi studenti su ponudili odlične kreacije koje bi se također dobro uklopile u okruženje Wings for Life World Run utrke.


“Zadatku je pristupilo više od deset studenata sa sveukupno preko 30 kreativnih ideja. Svi radovi koje je stručni žiri ocjenjivao bili su vrlo visoke kvalitete izrade, a pobijedilo je rješenje koje je napravilo najveći iskorak prema imaginaciji,” kaže doc. dr. sc. Siniša Bogdanović, voditelj studija dizajna u Algebri.


“Možda padne i suza radosnica”


Njegovim studentima ovakvi zadaci definitivno nisu nepoznanica: “Unutar nastavnih procesa tijekom studija postoji veliki broj projekata koje studenti moraju finalizirati. Naravno, to je u svrhu toga da nakon završenog studija svaki student stvori svoj osobni portfolio s kojim se može dalje natjecati na tržištu kreativne industrije.”


Laura će definitivno sa zanimanjem pratiti Wings for Life World Run u nedjelju. Pobjednici će na kraju utrke u zrak podići upravo njezin trofej i to će biti prizor koji će se pamtiti s ovogodišnjeg zadarskog trkačkog spektakla.


“Znam da ću biti presretna kad vidim prvu fotografiju pobjednika i moj rad u pobjedničkim rukama. Možda i koja suza radosnica padne. Šalila sam se sa svojom obitelji da bismo trebali i mi sudjelovati u utrci pa možda trofej i ostane u obitelji. Trčala ja ili ne, svakako ću biti napeta 7. svibnja i pomno pratiti završetak utrke!”