Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Komunalno poduzeće

Čisti otok investirao 600 tisuća eura u nove kamione

Autor: Portal ZL

14.06.2023. 20:45
Čisti otok investirao 600 tisuća eura u nove kamione

Foto: Otok VirDva kamiona od pet kubika za prikupljanje reciklabilnog otpada i miješanog komunalnog otpada s pristupom u ulicama u kojima se ne može pristupiti velikim kamionima te jedan kiper do 3,5 tone za prikupljanje glomaznog otpada – od danas su u vlasništvu komunalnog poduzeća Čisti otok. Investiciju tešku 598.000 eura bez PDV-a upotpunit će još dva kamiona od 7,5 kubika koja će virsko komunalno poduzeće preuzeti do kraja mjeseca. Primopredaja i prezentacija tri kamiona obavljena je na Trgu svetog Jure u Viru, a pored predstavnika tvrtki Iveco Croatia i Benussi kao ovlaštenog uvoznika renomiranog proizvođača teretnih vozila, maloj svečanosti prisustvovali su načelnik Općine Vir Marino Radović, vijećnik i predsjednik Nadzornog odbora Čistog otoka Antonio Vučetić, direktor Čistog otoka Željan Kalac, voditelj tehničkog sektora Čistog otoka Tomislav Čepić, voditeljica komercijalnih poslova Tajana Markić te vozači virskog komunalnog poduzeća Senada Isić, Željko Soldo i Nikica Ćorluka.


Upotpunjavanje voznog parka


– Ovim kamionima zadovoljit ćemo potrebe naših korisnika za prikupljanje reciklabilnog, miješanog komunalnog i glomaznog otpada te osigurati prilaz kamiona u ulicama u kojima taj otpad ne možemo prikupljati s velikim kamionima. Time istovremeno održavamo i podižemo standard usluge koju pružamo našim korisnicima, kazao je direktor Kalac. Vozila su nabavljena putem financijskog leasinga kako bi Čisti otok upotpunio vozni park, zamijenio neispravne kamione i odradio prilagodbu novom načinu skupljanja otpada.

– Prikupljanjem reciklabilnog, miješanog komunalnog i glomaznog otpada, kao i drugog razdvojenog otpada, došli smo u situaciju da poslove koje smo ranije obavljali jednom, sada moramo raditi tri ili više puta. Time su nam narasli troškovi deponiranja, goriva i radne snage, kao i troškovi vezani uz glomazni otpad koji više ne možemo deponirati u Diklo – ukazao je još na potrebu nabavke novih vozila direktor Kalac.


Ekološki standard


Ranije je u kolovozu 2021. Čisti otok dobio dva kamiona za odvojeno prikupljanje otpada približne vrijednosti 226.000 eura bez PDV-a, i to temeljem odobrenja i pozitivno riješene prijave projektnog prijedloga Uprave za programe i projekte Europske unije, europske i međunarodne poslove. Dotad se na otoku nije moglo obavljati istovremeno prikupljanje i odvajanje otpada, odnosno odvajanje plastike i papira, što je sadašnji komunalni i ekološki standard. Najveću nabavu vozila Čisti otok imao je još ranije kada je za potrebe obavljanja djelatnosti te nove faze razvoja ovog komunalnog poduzeća, nabavljeno sedam novih vozila: tri specijalna vozila za prikupljanje komunalnog otpada – jedno od 16 i dva od 10 kubika – potom kamion od 18 tona s kranom za skupljanje granja, namještaja i drugih većih predmeta, jedan auto-podizač za dizanje kontejnera od sedam kubika te uz ostalu opremu još dvije veće čistilice od četiri kubika. Ova je investicija prije šest godina iznosila oko 1,4 milijuna eura bez PDV-a.