Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

3. NACIONALNI DANI SIGURNOST

Cilj je naučiti i osvijestiti građane kako se ponašati na cesti

Autor: Zadarski list

22.10.2022. 13:14
Cilj je naučiti i osvijestiti građane kako se ponašati na cesti


Danas je u Zadru obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. I danas su se ponovno mogli čuti savjeti, ali i pravila i odredbe kako se treba sigurnije ponašati u prometu kako bi se spriječile brojne nesreće. Osim toga, građane se dodatno upoznali s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.


Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“. Cilj kampanje je informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu.


Tom prilikom Ante Kardum, policijski službenik za poslove prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave zadarske, predočio je brojke prometnih nesreća i žrtava na zadarskom području te istaknuo kako se oni svaki dan bore kako bi sigurnost svih korisnika prometa bila veća.
-U prvih devet mjeseci na zadarskim cestama zabilježeno je 1635 prometnih nesreća u kojima su stradale 534 osobe, od čega 4 osobe sa smrtnim posljedicama. U odnosu na isto promatrano razdoblje iz 2021. godine, bilježimo porast prometnih nesreća, ali je za istaknuti kako je smanjen broj smrtno stradalih osoba za 73,3 %  te teže ozlijeđenih osoba za 13,8%.
Policijski službenici Policijske uprave zadarske, radi smanjenja broja prometnih nesreća, na prometnicama svakodnevno provode aktivnosti nadzore brzine te prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine, primjenjuju sankcije propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. U dane vikenda poduzimaju se i intenzivnije i pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a s istim ciljem provode se i druge operativne akcije u prometu na razini RH i Europske unije, kazao je Kardum.