Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ugrožena i zaštićena

Ćelavi ibis na odmoru u Kruševu

Autor: Toni Perinić

12.12.2022. 13:16
Ćelavi ibis na odmoru u Kruševu

Foto: Udruga BIOMĆelavi ibis, iznimno rijetka i strogo zaštićena ptica, koja se posljednji put gnijezdila u 18. stoljeću na području Pule, viđena je prije nekoliko dana u Kruševu. Riječ je o ptici dugoj od 70 do 80 centimetara, koja kad se izleže, na glavi ima perje. No kad poraste, to perje otpadne i glava ostane gola, po čemu je ptica i dobila ime.


Svjetska populacija ćelavog ibisa svela se početkom 21. stoljeća na svega 200 do 250 jedinki, koje su opstale na području Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.


Prema riječima Morane Bačić, stručne voditeljice Nature Jadere, lovci iz Obrovca pazili su na ovu pticu, da je ne bi zadesila sudbina kao ostale četiri jedinke koje su stradale na području Hrvatske tijekom 2020. godine.
– Dobili dojavu da je ibis odabrao Kruševo da malo odmori te je postojala opasnost da će slučajno i zbog neznanja, ponovno nastradati. Udruga BIOM je obavijestila nas, a naš čuvar prirode Josip Brajković lovnika lovačke udruge Obrovac, da je ptica na njihovom teritoriju. Lovci su ga vidjeli, i pratili da mu se ništa ne dogodi. Nakon što se par dana odmarao i hranio u polju kraj Kruševa, ibis je otišao, preko Vodica dalje. Nadajmo se da će ga i tamo paziti kao kod nas, kazala je Bačić, naglasivši kako je svaka biljna i životinjska vrsta, lijepa ili ružna, bitna i ima svoju ulogu u ekosustavu.


– Što prije svi mi shvaćamo da priroda nama treba i nama služi, što zovemo usluge ekosustava prije ćemo ju i očuvati. Upoznajući vrijednost svih vrsta, možda ćemo na vrijeme, iako je pet do podne već odavno prošlo nešto napraviti za njihovo očuvanje, dodala je Bačić.