ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DAN MIRA I MOLITVE

Božićno jutro u znaku molitve, zajedništva i obitelji

Autor: Nina Vigan

25.12.2023. 13:56
Božićno jutro u znaku molitve, zajedništva i obitelji

Foto: Mislav KlanacBožić je dan mira, zajedništva, molitve i ljubavi. Brojni vjernici okupili su se u Zadru u katedrali sv. Stošije proslaviti ovaj velik dan, pomoliti se i promisliti. Sveta misa na Božić, u katedrali Sv. Stošije služi se u 9, 11 i 18 sati. Mnogi vjernici su na Badnjak došli na polnoćku u katedrali dočekati dan Isusovog rođenja, ali i na sam Božić. Već pola sata prije početka mise u 11 sati, kad se i okupi najveći broj vjernika, crkva je bila polupuna, a u zraku se osjećao miris tamjana i iščekivanja slavlja.


Jedan od vjernika, Ante Vukić došao je s ženom prošetati gradom, te se pomoliti u katedrali. – Božić nam znači nešto lipo, nešto sveto, nešto što bi svi trebali proživljavati. Trebalo bi ne činiti zlo, širiti dobro među ljudima i vjerovati u dobro. Božić ćemo provesti u krugu obitelji, standardno za obiteljskim stolom. Zajedno smo spremili ručak, sve je u biti spremno jer već dva dana slavimo. Jučer smo bili na polnoćki, sad smo se samo došli malo pomoliti i to je to, kazao je Vukić dok je njegova žena Tanja dodala kako su sad došli u katedralu zahvaliti Bogu, zahvaliti na zdravlju i hrani koju će danas objedovati. Kako je Božić vrijeme koje provodimo u krugu obitelji, tako su i mnogi koji ne žive više u Zadru došli u radni grad svojim najbližima.


– Za Božić nećemo raditi ništa, samo ćemo uživati s obitelji. Od petka do danas, sve je u znaku opuštanja. Najbolji način da čovjek doživi Božić je da se opusti, kazala nam je Nives koja je došla u Zadar iz Zagreba. Baš kao i Nives, Anamarija je također došla u Zadar provesti Božić. – Došli smo u Zadar i uživamo u lijepom vremenu, blagostanju i blagdanskom stolu. Dugo ne živimo u Zadru, tako da se uvijek radujemo dolasku, povratku u naš grad, istaknula je Anamarija.


Augustin Marc Rončević, Foto: Mislav Klanac


Albert Ante Božulić, Foto: Mislav Klanac


“Neka se ne događaju svađe oko gluposti…”
Puno sreće i zdravlja za novu godinu, građanima je poželio i Albert Ante Božulić. – Božić za mene znači druženje i lijepi sadržaj, pogotovo ovdje u Zadru, što je centar Dalmacije zbog svoje povijesti i kulture. Želio bih svima puno sriće i zdravlja u Novoj godini, svima u Zadru i šire, kazao je Božulić.


Luka je također svima poželio sretne blagdane. – Za Božić, svima najiskrenije želim da uživaju u krugu obitelji, da u novoj godini koja uskoro dolazi, da prožive ovaj blagdan u miru. Neka se ne događaju svađe oko gluposti, neka ljudi sačuvaj svoj mir, da se sjete jedni drugih, da budu solidarni u današnjim danima kao što smo svi mi pozvani koji zaista vjerujemo i ispovijedamo vjeru u Isusa Krista, kazao nam je Luka.


U veselom raspoloženju na misu je stigla i Anđela koja je također ovom prigodom posjetila rodni grad, a koju smo upitali što joj znače ove blagdani. – Božić je dan kad mislimo na obitelj, ali i na cijeli svijet. U svemu ovome, bitno mi je sjetiti se Palestine gdje se Isus rodio, a gdje se događaju strašne stvari. Brat, sestra i ja više ne živimo u Zadru, već u Švicarskoj, pa smo se zato sad okupili i doveli svoje partnere. Provodimo se jako lijepo, na primjer jučer smo išli na farmu magaraca, ali danas ćemo se skupa okupiti za stolom, a popodne prošetati po ovako lijepom vremenu, kazala je Anđela, dok je njen partner Augustin Marc Rončević kazao kako je sretan što je tu u Zadru. – Imamo dvije obitelji kojima treba udovoljiti, prošle godine smo bili u Švicarskoj, sad smo tu u Zadru što je puno ljepše jer tamo sad pada kiša, kazao je Rončević.


Ante Vukić i Tanja Vukić, Foto: Mislav Klanac


Anđela, Foto: Mislav Klanac