Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tradicija

Bogat program 35. Priješke legrice

Autor: Vesna Benić

13.08.2023. 18:25
Bogat program 35. Priješke legrice

Foto: Vesna BenićTradicionalna 35. po redu Priješka legrica upriličena je u Preku na otoku Ugljanu. U okviru bogatog programa održana je regata Idrenje na latinsko idro u koju se uključila udruga Kanata iz Zadra, igrala se vaterpolska utakmica, upriličena je regata gajeta na vesla od Uljarne do Likorova mulića, a otkazane su priješke igre na Mulu u organizaciji Udruge mladeži iz Preka. Vrhunac programa bio je večernji koncert na Mulu klape Munita te Gustafa & DJ-a. Organizatori ove ljetne fešte su TZ općine Preko i Općina Preko.


Fešta Priješka legrica organizira se od 1986. godine. Naziv »legrica« nastao je od talijanske riječi »allegro«, što znači »veselo« pa je »legrica« već dugi niz godina sinonim za dobru zabavu i ples do zore, uz dobru gastronomsku ponudu. Glavni za spremanje tradicionalnog jela, rižota od sipe bio je Vid Dunatov, a za dagnje na buzaru Tomislav Števanja.


Kako saznajemo u udruzi Kanata koja se bavi istraživanjem i zaštitom maritimne baštine, nematerijalnim kulturnim dobrom, umijećem plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale, ovo je bilo prvi puta da sudjeluju u Priješkoj legrici.

– Revijalnim jedrenjem na latinsko idro smo upriličili kako bi se posjetitelje zainteresiralo i predstavilo latinsko jedrenje, navode iz udruge Kanata.


Drugačiji način druženja s brodovima prikazan je u natjecateljskoj veslačkoj regati jugo, sredina i zmorac od preške Uljarne do Likorovog mulića ispred Kapetanije i nazad. Sudjelovale su četiri ekipe na gajetama Belona, Klementina, Baba Majo i Rosanda.


– U svakome brodu, gajeti su bila po četiri veslača i jedan timunjer kormilar, znači ukupno pet osoba a ukupno 15 osoba. Suci su Ivan Crljenko i Nikola Vuletić, a imali smo i sutkinju Juliju Kačan. Prvo mjesto u veslačkoj regati osvojila je ekipa na gajeti Rosanda (sredina), drugo mjesto ekipa na gajeti Baba Majo (zmorac), a treće mjesto ekipa gajete Belona (jugo), izjavio je Roko Šoša, član udruge Kanata.


Održala se i prijateljska vaterpolska utakmica između momčadi VK Pinca iz Preka i VK Pojane iz Poljane.


– Koristimo ovu priliku da uz dobro druženje gledateljima i prolaznicima prezentiramo vaterpolo kao lijep i zanimljiv sport koji razvija tijelo i duh i na taj način proširimo ponudu Fešte te vratimo tradiciju odigravanja revijalnih utakmica za Feštu. Ove godine u goste nam je došla ekipa iz Poljane koji su ove godine postavili teren u svom mjestu te su se aktivirali igrom i druženjem i u tom sportu. I u Preku na plaži Kašun postavljen je teren za vaterpolo koji mi redovno održavamo, golove i slično. Na raspolaganju je svima da ga mogu koristiti, ali naravno uz uvjet da se ne devastira, rekao je Ante Šoša iz Preka, sudac vaterpolske utakmice.


Pobjeda je pripala VK-u Pinac iz Preka koja je od susjeda iz VK-a Pojana bila bolja rezultatom 6:4.