Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavna tema GV-a

NEVIĐENA SITUACIJA Biograd pokrenuo privatizaciju jedinog gradskog vrtića?!

Autor: Iva Bucić

16.04.2024. 13:16
NEVIĐENA SITUACIJA Biograd pokrenuo privatizaciju jedinog gradskog vrtića?!

Foto: A.Sitnica/DV BiogradNakon što su sindikalisti krajem prošlog tjedna najavili pokretanje štrajka u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru, tijekom 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru gradonačelnik Ivan Knez najavio je da će se navedeni vrtić privatizirati.


O privatizaciji se razmišlja 17 godina


Nakon što su pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora u DV Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru završili neuspješnim mirenjem, Sindikat obrazovanja, medija i kulture najavio je pokretanje štrajka. Sindikat je od Grada, kao osnivača, tražio potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi se plaće zaposlenih u DV Ivana Brlić Mažuranić izjednačile s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, na temelju članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. No prema tvrdnjama predsjednice Sindikata, gradska je uprava kategorički od samog početka odbijala sudjelovati u socijalnom dijalogu, niječući pri tom ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unapređuju svoja prava.


Na početku 24. sjednice, kojoj je prisustvovalo 12 od ukupno 13 vijećnika, pitanje biogradskog vrtića prvi je potegnuo Šime Mršić, koji je gradonačelnika Ivana Kneza priupitao što Grad Biograd čini po pitanju nezadovoljstva u DV Ivana Brlić Mažuranić.


Šime Mršić, foto: Arif Sitnica
– Inače nisam bio direktno uključen u cijelu priču, to radi Upravno vijeće DV na čelu s pročelnicom Drinom Bešenić. Po njezinom mišljenju nema razloga za nikakav štrajk, ali radnici imaju prava koja mogu iskoristiti. Radi se o tome da ih Vlada i Ministarstvo nisu uvrstili u uredbi o dizanju plaće, a kada to netko ispravi, oni će ostvariti svoja prava, započeo je gradonačelnik Knez.


Istaknuo je da se već 17 godina razmišlja o tome da se dječji vrtić privatizira te da sada konačno kreće u realizaciju toga nauma.


– Najbolje je da se to privatizira, da nemamo problema ni mi ni djelatnici vrtića. Procedura je u tijeku, doći će uskoro sudski vještak procijeniti vrijednost oba prostora. Za prostor gore iznad magistrale plaćamo zakup oko pet tisuća eura mjesečno, tako plaćamo i hotelu Adriji. Jedino što nismo procijenili je prostor u centru, gdje je uprava, to ćemo procijeniti, pa idemo, privatiziramo, pa ćemo znati na čemu smo, kazao je Knez.


Podsjetio da u Biogradu djeluju dva privatna vrtića koja se financiraju, kao i gradski vrtić, s dvije tisuće kuna po djetetu.


– Što se tiče rada bivše ravnateljice DV, vidim da je ona sada dosta aktivna, a po nekim neslužbenim informacijama uključeni su i neki nezavisni gradski vijećnici, kazao je Knez.


Gradonačelnik Ivan Knez, foto: Arif Sitnica


Seli se Gradska uprava


Na najavu privatizacije oštro je reagirao nezavisni vijećnik Leo Zorica, naglasivši da to nije rješenje problema. Osim toga, neprihvatljivim smatra i vršenje pritiska na odgojiteljice od strane Grada Biograda.


– Ja ne znam na koga vi mislite kada govorite o nezavisnim vijećnicima, ja u to nisam uključen. Prije svega, dajem punu podršku odgojiteljicama. I sam sam član sindikata i znam kako stvari funkcioniraju. Ima gradskih firmi koji se hvale s plaćama i božićnice, a odgojiteljice isti taj Grad potplaćuje. Bilo bi lijepo vidjeti kako bi vi, gradonačelniče, živjeli iz mjeseca u mjesec s takvim plaćama. Grad se tu treba aktivno uključiti, ne znam zašto se od strane Grada vrše pritisci da na odgajateljice po pitanju učlanjivanja u Sindikat i zalaganja za svoja prava. Privatizacija nikako nije rješenje problema, kazao je Zorica.


Zorica je kolegicama odgojiteljicama izrazio podršku i kao kolega i kao roditelj te poručio Knezu – ako mi kao Grad nismo sposobni voditi vrtić, onda prodajmo gradsku upravu, prodajmo sve i iselimo se odavde.


Leo Zorica, foto: Arif Sitnica


Ispostavilo se kasnije tijekom sjednice da gradonačelniku Knezu iseljavanje – u ponešto drukčijem kontekstu – zaista i jest u planu. Najavio je, naime, da bi se uskoro gradska uprava mogla preseliti iz postojeće zgrade, a do tada će se građani poslove u gradskoj upravi obavljati u trenutnim uvjetima, na koje je upozorio vijećnik Ratko Krstinić.


– Gradska uprava ima jedan mali problem. Hodnik se pretvorio u čekaonicu, djelatnice dođu iz svoje sobe na hodnik i ljudi koji dođu bilo koje stvari tražiti ili pitati za sebe moraju diskutirati pred svima. Može li se to drugačije napraviti, pitao je Kneza Krstinić.


Gradonačelnik je odgovorio da je takva praksa ostala nakon COVID-a, te istaknuo da u postojećoj zgradi nema dovoljno prostora za službenike pa je u narednih dvije do dvije i pol godine u planu seljenje gradske uprave iz postojeće zgrade na rivi, koja će se prenamijeniti u muzej.


Osnovan i novi vrtić


A biogradska riva, kako je upozorio vijećnik Zorica, u posljednje vrijeme za jačih južina poprilično često pliva. To je, rekao je Zorica, postalo novo normalno. Zbog toga je Kneza upitao planira li što Grad poduzeti po tom pitanju, na što je gradonačelnik odvratio da Županijska lučka uprava priprema više projekata u tom segmentu.


Nezavisni vijećnik Ante Fuzul također je izrazio podršku biogradskim odgojiteljicama i pozvao ih je da ne odustaju od traženja svojih prava jer je to demokratsko pravo svakog čovjeka. No, odbio je gradonačelniku postavljati pitanja tijekom aktualnog sata, jer je i na prošloj sjednici na vijećničko pitanje gradonačelnik Knez kazao da je ishođena uporabna dozvola za tržnicu i ribarnicu, pa se kasnije ispostavilo da ipak nije tako.


– Morali smo na kraju projekt tržnice i ribarnice razbiti u dva dijela zbog različitih izvora financiranja, za ribarnicu smo dobili uporabnu dozvolu, a za tržnicu je u četvrtak tehnički pregled, pojasnio je Knez.


Vijećnici su na 24. sjednici glasovali o financiranja Javne vatrogasne postrojbe Grada Biograda, gradonačelnikovu Izvješću o radu, Planu gospodarenja otpadom, o dopuni Plana upravljanja pomorskim dobrom te o izboru najpovoljnijih ponuditelja za davanje dozvola na pomorskom dobru te za povjeravanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta. Na dnevnom se redu našao i prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi te izmjene Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, izvješća o radu i financijskom poslovanju biogradske Gradske knjižnice, Zavičajnog muzeja i Gradskog društva Crvenog križa, a vijećnici su glasovali i o statutu Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić, osnivanju Dječjeg vrtića “Miro i Rudolf Jelenković”, Biograd na Moru i o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Biograd na Moru. Nadalje na dnevnom su se redu našla tri prijedloga o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi te prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju javne ustanove Turističke razvojne agencije Gnalić i Agencije za lokalni razvoj Sidraga.


Knez: Imamo dva privatna vrtića, bolje funkcionira kad je privatno


Na pitanje je li se Grad Biograd na privatizaciju jedinog gradskog dječjeg vrtića odlučio zbog velikih financijskih troškova, gradonačelnik Ivan Knez pojašnjava da se ne radi o privatizaciji zbog neisplativosti, “nego se ovim šalje poruka”.


– Uvijek je stvar socijalizma ili kapitalizma, mi imamo dva dječja vrtića koja su privatna i nemamo nikakvih problema niti pritisaka. Uvijek to bolje funkcionira kad je privatno. Ista su davanja po jednom djetetu, a nas to izlazi puno jeftinije. Ovo je na jedan način čista ucjena. Inače smo mi do sada u svakom slučaju poštivali sva prava, sve ono što imaju djelatnici gradske uprave, imaju i djelatnici gradskog vrtića. Čak su imali trinaestu plaću, imali su božićnice, imali su sve. Sad odjednom su krenuli u inicijativu da su zakinuti, ja ne vidim u čemu su oni zakinuti. Sva prava koja imaju po zakonu, da se njihova plaća uspoređuje s djelatnicima osnovnih škola, to imaju, ali sad s ovim novim povećanjem plaća u osnovnim školama oni su se izborili za taj svoj status. Međutim, djelatnici dječjih vrtića nisu jer ih nema u toj uredbi. Čekamo izmjenu uredbe i to bi se trebalo sastaviti u roku od dva tri mjeseca.


– Uvijek je stvar u tome da nema konsenzusa kada počne ucjena. Ja osobno nisam sudjelovao u tim pregovorima. A oni su kolektivnim ugovorom na primjer tražili božićnicu, koju mi u gradskoj upravi isplaćujemo ako za to ima dovoljno sredstava. Onda se dovodimo u situaciju da imamo dva prostora za koja dajemo 15 tisuća eura mjesečno da roditeljima osiguramo dovoljan broj mjesta u vrtiću za djecu, kazao je Knez.