Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

promicanje i unaprjeđenje astronomije

Astronomska udruga Zadar dobitnica Godišnje nagrade HZTK-a

Autor: Đurđa Baljak

15.06.2023. 15:58
Astronomska udruga Zadar dobitnica Godišnje nagrade HZTK-a

Foto: Osobna arhivaAstronomska udruga Zadar nedavno je osvojila Godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu. Povodom toga porazgovarali smo s predsjednikom udruge Daliborom Bučićem i članom udruge Brankom Valčićem.


– Riječ je o našoj prvoj nagradi koji smo dobili za promicanje i unaprjeđenje astronomije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Zadarske županije. Od osnutka smo, kroz pandemijske godine, odradili oko pedesetak aktivnosti godišnje, kazao je Bučić i zahvalio Društvu informatičara Zadar, ZTK-u Zadarske županije i njihovom predsjedniku na prijedlogu te Hrvatskoj zajednici tehničke kulture na dodjeli nagrade, ali i Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na podršci.


– Tijekom 2022. godine sudjelovali smo na više različitih aktivnosti: eko akcijama, Festivalu znanosti, Danima tehničke kulture, Danima astronomije, Danima otvorenih vrata udruga, Noći istraživača, Maloj školi astronomije i mnogim drugim. Odradili smo ih u suradnji s Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Uredom za udruge vlade RH i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije. Kroz cjelogodišnji program organizirali smo i proveli 47 različitih aktivnosti kroz astronomske radionice, predavanja, javna promatranja s teleskopima i fotografiranje na više lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji, istaknuo je Bučić dok je Valčić rekao kako bi od svega toga posebno izdvojio aktivnosti na Pozdravu Suncu, Ljetne škole ZTK-a Zadarske županije za nadarene učenike i Hrvatske zajednice tehničke kulture za uzrast osnovne i srednje škole.


Goran Maržić, Dalibor Bučić, Ana Valčić, Branko Valčić i Adam Leković
– Udrugu smo registrirali 16. siječnja 2020. Cilj nam je pružiti mladim ljudima ono što je nama u naše vrijeme bilo nedokučivo. Trenutno okupljamo 22 zaljubljenika u astronomiju s područja Zadra i Zadarske županije. Svi koje zanima astronomija dobrodošli su u grupi udruge ili na aktivnostima udruge nevezano imaju li ili ne teleskop. Članovi naše udruge imaju pedesetak različitih teleskopa. Aktivnosti objavljujemo u privatnoj Facebook grupi »Astronomska udruga Zadar« i na istoimenoj Facebook stranici, rekao je Bučić.


Na Facebooku postoji još jedna javna grupa s istim nazivom, ali u njoj se ne nalaze njihovi članovi niti osobe s pravom zastupanja, što nerijetko zbunjuje ljude koji ih traže preko Facebooka.


– U registru udruga upisana je samo jedna Astronomska udruga Zadar dodao je Valčić te poručio za kraj kako im je velika želja potaknuti izgradnju prve zvjezdarnice u Zadru.