Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

frankofonija 2023.

2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor održat će se u srijedu 3. svibnja

Autor: Portal ZL

29.04.2023. 08:38
2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor održat će se u srijedu 3. svibnja

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2023. Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 3. svibnja 2023. organizira 2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor u Muzeju antičkog stakla u Zadru.


Prestižna nagrada


Pokrenuta 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Dodjeljuje se svake godine za najbolji roman na francuskom jeziku objavljen te godine u Francuskoj. Nakon što u rujnu objavi širi te u listopadu uži izbor, pobjednika početkom studenog odabire Akademija Goncourt.


Zahvaljujući njezinoj inicijativi “Međunarodni izbori Goncourt” , od 1998. godine i druge zemlje  mogu organizirati svoj izbor Nagrade Goncourt. O Izboru Goncourt pojedine zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu zadnjeg izdanja Nagrade Goncourt, a   lokalni partner nakladnik obvezuje se objaviti prijevod pobjednika. Prestižnom krugu od 29 zemaljakoje trenutačno sudjeluju u ovoj inicijativi  Hrvatska se  pridružila 2022. godine.


Nagradu Goncourt 2021. dobio je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr za roman La plus secrète mémoire des hommes, a hrvatski je žiri, sastavljen od studenata francuskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru, prošle godine u svibnju potvrdio taj odabir. Roman je u prijevodu Ursule Burger nedavno izišao iz tiska u nakladi Frakture pod naslovom Najskrovitiji spomen na ljude.


Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj


Od siječnja ove godine dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čita i sa svojim nastavnicima radi na 4 romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2022.: Vivre vite Brigitte Giraud (Flammarion), Les presque sœurs Cloé Korman (Seuil), Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija (Gallimard) i Une somme humaine Makenzyja Orcela (Rivages).


U srijedu, 3. svibnja 2023. studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zadru kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru Nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Kneževoj palači u Zadru u okviru književne priredbe kojoj će nazočiti francuski književnik Jean-Marie Laclavetine te Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog intituta u Hrvatskoj i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.


Događanje, koje će uz dodjelu uključivati i razgovor sa Jean-Mariejem Laclavetineom, književnikom i dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i Goncourt gimnazijalaca 1999. godine za roman Première ligne, kao i urednikom u prestižnoj izdavačkoj kući Gallimard, uživo će se prenositi i na Facebook i YouTube stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj.


Pobjedničko djelo Nagrade Goncourt – hrvatski izbor bit će prevedeno i objavljeno u Hrvatskoj.


Program


Nagrada Goncourt – hrvatski izbor, srijeda 3. svibnja, Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar


17:30 Razgovor s francuskim književnikom i urednikom Jean-Mariejem Laclavetineom


18:30 studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru predstavit će finaliste


19:00 objava dobitnika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor


prigodni domjenak


Program će se odvijati na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod.