Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakon pauze

VAŽAN SIGNAL Glavni pogon Volkswagena ponovno pokrenuo proizvodnju

Autor: Hina

28.04.2020. 12:12
VAŽAN SIGNAL Glavni pogon Volkswagena ponovno pokrenuo proizvodnju

»Kako bi proizvodnja u Njemačkoj i ostalim pogonima u Europi ponovno porasla, gospodarstvo treba dodatne impulse«, rekao je BrandstaetterGlavni pogon Volkswagena u Wolfsburgu ponovno je, nakon šest tjedana pauze, započeo s radom iako u smanjenom obimu.»Postupno pokretanje proizvodnje je za radnike, ali i prodaju, dobavljače dijelova i cjelokupno gospodarstvo, vrlo važan signal«, rekao je direktor marke VW Ralf Brandstaetter.
Prošlog tjedna je ponovno pokrenuta proizvodnja u istočnonjemačkom Zwickauu i Bratislavi. Pogoni u ostalim zemljama bi trebali biti otvarani postupno ovog tjedna, a početkom svibnja bi trebao biti otvoren i pogon u SAD-u.


Proizvodnja u Wolfsburgu je započela s jednom smjenom i s 15 posto prijašnjeg kapaciteta. Sljedećeg tjedna bi kapacitet trebao porasti na 40 posto prijašnje proizvodnje.


»Postupno povećanje proizvodnje bi uposlenima i dobavljačima trebalo dati vremena da se polagano prilagode«, priopćila je uprava koncerna.


Trenutno pogon u Wolfsburgu, gdje se između ostalog proizvodi i bestseler Golf, odrađuje narudžbe od prije izbijanja krize.


»Tek kada kupci ponovno počnu kupovati automobile povećavat ćemo proizvodnju«, rekao je šef proizvodnje Andreas Tostmann. On je objasnio da to ovisi i o tomu kada će ponovno u punoj mjeri početi raditi uredi za registracije vozila.


U pogonima vladaju stroge mjere rastojanja i higijene, a radnicima se pri dolasku na posao mjeri temperatura. Preporučuje se da radnici na posao dolaze u radnoj odjeći.


I Volkswagen je, kao i ostali njemački proizvođači automobila poput Daimlera i BMW-a, apelirao na vladu da uvede poticaje za kupnju automobila.


»Kako bi proizvodnja u Njemačkoj i ostalim pogonima u Europi ponovno porasla, gospodarstvo treba dodatne impulse«, rekao je Brandstaetter.


Stephan Weil, premijer savezne pokrajine Donja Saska, koja je suvlasnik Volkswagena, najavio je da će se još ovog tjedna sastati s kolegama iz saveznih pokrajina sa snažnom automobilskom industrijom, poput Bavarske i Baden-Wuerttemberga, kako bi razgovarali o poticajima za kupnju »s ekološkim aspektom«.