Foto: Pixabay
Slatkastog je okusa i pogodan za pripremu juha i baršunastih umaka
Pastrnjak je gomolj koji se danas malo koristi, ali ima vrlo staro podrijetlo i koristio se u kulinarstvu još u srednjem vijeku, uglavnom u obliku pirea.
Slatkog i cijenjenog okusa, ima i izvrsna nutritivna svojstva, pogledajmo koja su glavna:
- bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin K, folate, vitamin E i fosfor
- bogat je vlaknima
- ima antioksidativna svojstva
- antikancerogena svojstva
Među zdravstvenim koristima valja istaknuti sljedeće:
- podržava imunološki sustav
- potiče dobrobit crijeva
- suzbija razvoj tumora
- smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa 2, autoimunih ili neurodegenerativnih bolesti
Sirovi pastrnjak ima kiselkast okus, no uglavnom se jede kuhan.
Pastrnjak je nakon kuhanja slatkastog okusa i može se pripremati na sličan način kao krumpir, kao glavno jelo ili kao dodatak.
najnovije
najčitanije
Županija
POSEBNO UPRIZORENJE
[FOTO] PRVE ŽIVE JASLICE U RADOVINU Mještani obukli kostime i oživjeli priču o rođenju Isusa Krista
Županija
6 teško ozlijeđene djece
POLICIJA APELIRA Ne dozvolite da i vaše dijete postane dio crne statistike
Hrvatska
mpt i zds
Zabrana drugog Thompsonovog koncerta: zaštita Ustava ili gušenje slobode govora?
Zadar
Badnjak na Adventu
KONCERT KOJI SE NE PROPUŠTA Forum i Ivana Kindl su klasik i najljepša glazbena božićna tradicija
Hrvatska
Predsjednik RH
Božićna čestitka predsjednika Milanovića: ‘Božić pred nama dočekat ćemo u sjeni nikad veće nesigurnosti i neizvjesne budućnosti’
Zadar
ŽIVOTNA BURA
Mlada Pažanka Željka Crljenko Mihlin djelima dokazuje da je između osmijeha i očaja samo – odluka
Zadar
pu zadarska
Auto naletio na pješaka na križanju Bihaćke i Šibenske, zadobio je teške tjelesne ozlijede
Crna Kronika
Očevid u tijeku
U prometnoj nesreći u Benkovcu poginuo 72-godišnjak
Zadar & Županija
zavičajna baština
Osnovnoškolci iz Vrsi kreirali kalendar s motivima prirodne i kulturne baštine svoga mjesta
Županija
Proračun za 2026.