
Foto: Pixabay
Slatkastog je okusa i pogodan za pripremu juha i baršunastih umaka
Pastrnjak je gomolj koji se danas malo koristi, ali ima vrlo staro podrijetlo i koristio se u kulinarstvu još u srednjem vijeku, uglavnom u obliku pirea.
Slatkog i cijenjenog okusa, ima i izvrsna nutritivna svojstva, pogledajmo koja su glavna:
- bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin K, folate, vitamin E i fosfor
- bogat je vlaknima
- ima antioksidativna svojstva
- antikancerogena svojstva
Među zdravstvenim koristima valja istaknuti sljedeće:
- podržava imunološki sustav
- potiče dobrobit crijeva
- suzbija razvoj tumora
- smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa 2, autoimunih ili neurodegenerativnih bolesti
Sirovi pastrnjak ima kiselkast okus, no uglavnom se jede kuhan.
Pastrnjak je nakon kuhanja slatkastog okusa i može se pripremati na sličan način kao krumpir, kao glavno jelo ili kao dodatak.
najnovije
najčitanije
Županija
23. dani cvijeća
Trodnevni sajam u Sv. Filipu i Jakovu »procvjetao« s brojnim sadržajima
Županija
kandidat za župana
I Antonio Vučetić odgovorio na otvoreno pismo Doris Bailo
Zadar
'DOKAŽIMO DJELIMA'
Kandidati HDZ-a za župana i dožupana predstavili program: ‘Županija puna potencijala bit će još poželjnija za život’
Zadar
kandidat za gradonačelnika
Na otvoreno pismo Doris Bailo odgovorio i Ivica Žuvela
Zadar
realni ciljevi
Biloglav i DOMiNO predstavili program za lokalne izbore
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PREVAREN U SRED ZADRA! Prišla su mu dvojica muškaraca, ponudili mu na prodaju…
Zadar
PROZVAO GA
KAKAV FAIL! Radeta išao prozvati Erlića pa se malo osramotio…
Županija
Petrčane
MISTO MOJE (18) Prodaju se tereni, svi su u turizmu, dobro žive, još da su svoja općina…
Zadar
Apsurd birokracije