ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sumnjiva zapošljavanja

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić poništio 13 natječaja za posao: Razlog je strah od progona

Autor: Hina

22.12.2022. 10:07
Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić poništio 13 natječaja za posao: Razlog je strah od progona

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELLU strahu od progona direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlado Bagarić, protiv kojega je državno odvjetništvo pokrenulo istraživanje i zatražilo istražni zatvor, jučer je poništio 13 natječaja za posao, piše u četvrtak Večernji list.


Tražilo se tridesetak novih zaposlenika, među ostalima kontrolori zračnog prometa, inženjeri, administratori, tehničari za nadzor i održavanje različitih sustava, a i pomoćni radnik u kuhinji.


Sumnja se da je Bagarić u HKZP-u zaposlio nekoliko poznanika, ali i svog kuma. Bagarićevi zaposlenici i članovi sindikata svojedobno su javno istupili tvrdeći da ih Bagarić zlostavlja te da im neosnovano prijeti otkazima.
Primjerice, otkako je Vlado Bagarić postao direktor HKZP-a 2018., u toj državnoj tvrtki zaposlene su brojne osobe koje se povezuju s njime, bilo da je riječ o kumstvima ili prijateljskim odnosima.


Pritom su svojevremeno za Večernji list dobro upućeni u zbivanja u Kontroli leta tvrdili da su za neke od tih osoba bliskih Bagariću izmišljena radna mjesta, neki nisu imali potrebne uvjete za zapošljavanje na određena radna mjesta, a za neke su na javnim natječajima bili propisani uvjeti koje samo oni mogu zadovoljiti.


Bagarićev kum, otkrio je još prošle godine Večernji list, jedan je od primjera tih spornih zapošljavanja. On je, prema izvorima Večernjeg lista iz HKZP-a, zaposlen na radno mjesto izvršnog direktora samostalnih vojnih poslova s plaćom od 63.000 kuna bruto. Imao je i pravo na službeni automobil 24 sata dnevno.


Bagarićev kum je iz vojno-obavještajne službe otišao u mirovinu koju je zamrznuo na pola i onda je došao raditi u HKZP. Uvjet na natječaju bio je da osoba ima iskustvo u VSOA-i iako nitko u Kontroli leta ne zna kakve to veze ima s poslovanjem te tvrtke.


Inače Bagarić prima plaću od 31.614 kuna, a isplaćeni su mu i bonusi za 2018. u iznosu od 134.296 kuna te 166.966 kuna neto za 2019. Usto je kao direktor iskoristio i prava radnika iz Kolektivnog ugovora na isplatu tzv. uspješnice pa je po toj osnovi za 2018. primio još 8200 kuna, a u 2019. godini 5900 kuna neto. Osim toga, isplaćeno mu je po 5000 kuna za 2018. i 2019. za topli obrok, piše novinar Večernjeg lista Juraj Filipović.