Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Guste i privlačne

Znate li koliko vremena je potrebno da izrastu trepavice?

Autor: Mija Dropuljić

15.03.2023. 07:55
Znate li koliko vremena je potrebno da izrastu trepavice?

Foto: iStock

Tko ne sanja o dugim, gustim trepavicama?Svi gubimo trepavice svaki dan i to je potpuno normalno! Stručnjaci tvrde kako je bilo što između jedne i pet trepavica dnevno sasvim normalno, čak i ako to znači da izgubimo 20 posto naših trepavica u dva tjedna. Pored toga, autoimune bolesti, bolesti štitnjače, alopecija ili kemoterapija mogu narušiti rast trepavica.


Dok naše trepavice, poput kose, prolaze kroz prirodni postupak rasta dok na kraju ne ispadnu, one također mogu i pucati. To je obično rezultat utjecaja okoliša poput onečišćenja zraka ili UV zračenja, ali i vrlo često zbog pogrešne njege.


Međutim, ako niste sigurni ili imate neobično velike količine gubitka trepavica ili nedostatka ponovnog rasta, preporučljivo je konzultirati liječnika koji će isključiti osnovni uvjet.
Prosječna trepavica raste oko 60 do 90 dana prije nego što otpadne. Baš kao i naša kosa, trepavice rastu u tri faze: aktivna faza rasta, prijelazna faza i faza odmora u kojoj ostaju dok na kraju ne ispadnu.


Ovisno o osobi i njihovom zdravlju, faza ponovnog rasta obično može trajati od mjesec do tri mjeseca, a u nekim slučajevima čak i do godinu dana. Ako su počupane, trepavicama može trebati i do šest mjeseci da potpuno izrastu, tako da je važno biti oprezan s našim trepavicama.


Kao pomoć kod rasta trepavica, najčešće koristimo serume. Serumi za trepavice često se temelje na peptidu i sadrže hranjive tvari, vitamine, biotin i pantenol, koji mogu ojačati rast finih dlačica.


Međutim, stručnjaci preporučuju prethodno testiranje seruma na drugom mjestu kako bi se isključila alergijska reakcija. Trebali biste ostaviti 24 do 48 sata da to isključite mogućnost alergijske reakcije. 


Obraćanje pažnje na njegu jednako je važno za zdrave trepavice. To uključuje nježno uklanjanje šminke svake večeri, spavanje na leđima i izbjegavanje vodootporne šminke. Uz ovo nježno rukovanje, može se izbjeći oštećenja trepavica, zbog čega izgledaju duže i zdravije.