Četvrtak, 12. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Važnost kvalitete

Znate li koji je međuobrok najbolji za grickanje i u koje vrijeme?

Autor: Šarlota Brnčić

03.09.2023. 08:56
Znate li koji je međuobrok najbolji za grickanje i u koje vrijeme?

Foto: Pixabay

Prema znanstvenicima, važno je ne samo kada jedete, već i ono što odaberete



Dugo se raspravljalo o tome jesu li grickalice dobre za vas, a dostupne informacije o odnosu između grickalica i zdravlja mogu biti nedosljedne.


Zapravo, malo je objavljeno o grickalicama, unatoč tome što one čine 20 do 25 posto energetskog unosa, rekla je Kate Bermingham, istraživačica i glavna autorica istraživanja.


Novo istraživanje otkrilo je da grickanje nije nužno loša stvar, sve dok grickate hranjivu hranu i izbjegavate kasnonoćne grickalice.




Istraživači su pregledali podatke više od 1.000 ljudi kako bi utvrdili utječe li grickanje na zdravlje i je li kvaliteta grickalica važna.


Istraživanje je bilo dio projekta ZOE PREDICT, niza velikih i dubinskih nutricionističkih studija koje je osmislila ZOE personalizirana aplikacija za prehranu.


Sudionici su vodili dnevnik prehrane i nosili aparate za mjerenje glukoze u krvi kako bi pratili svoje osobne navike.


Ti su podaci omogućili da se vidi odnos između količine, kvalitete i vremena međuobroka, masnoća u krvi i inzulina.


Među onima koji su sudjelovali u istraživanju, njih 95% jelo je barem jedan međuobrok dnevno, s prosjekom od 2,28 međuobroka dnevno, što predstavlja oko 22% dnevnog unosa kalorija.


Istraživači su pronašli 3 kategorije grickalica na koje su tijela različito reagirala:


  • jutarnji međuobroci (više od polovice dnevnih međuobroka pojede se prije podneva)
  • poslijepodnevne užine (između 12 i 18 sati)
  • večernji zalogaji (poslije 18 sati)

Oni koji su grickali nakon 21 sat imali su lošije pokazatelje glukoze i masnoća u krvi od onih koji su grickali tijekom dana, što bi moglo biti zato što grickanje tako skraćuje “prozor” za jelo, post između večere i doručka, i usporava proces razgradnje i metaboliziranja hrane.


Istraživanje je također otkrilo da je kvaliteta hrane važnija od količine ili učestalosti.


Visokokvalitetne grickalice obično daju zdraviju razinu glukoze i masti u krvi, pa su grickalice poput voća, povrća i orašastih plodova dobar izbor.


Vrijeme je također važno, jer kasnonoćno grickanje nije dobro za vaše zdravlje.


To može značiti da je, univerzalno, kasnonoćno grickanje i prekidanje režima noćnog posta štetno.