Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Savjeti i trikovi

Znate li kako ukloniti neugodne mirise iz cipela?

Autor: Šarlota Brnčić

13.01.2023. 07:50
Znate li kako ukloniti neugodne mirise iz cipela?

Foto: Pexels

Praktičan vodič za rješavanje ovog problema svakodnevnog života na prirodan načinNitko ne voli neugodne mirise koji dolaze iz vlastitih ili tuđih cipela, stoga postoji nekoliko prirodnih i lako dostupnih rješenja za njihovu neutralizaciju, prekrivanje i uklanjanje.


Oni ovise o bakterijama koje se stvaraju i razmnožavaju u toplom i vlažnom okruženju kao što je ono koje predstavlja znojna noga.


Ponekad se tada stvaraju gljivice i plijesan koje zauzvrat uzrokuju neugodne mirise.
Među brzinskim načinima za uklanjanje neugodnih mirisa i plijesni s obuće je korištenje papira starih novina i časopisa, također za svakodnevno održavanje.


Vlaga stopala zarobljena u cipeli će se ukloniti ako zgužvate listove novina u lopticu i stavite je u cipelu preko noći.


Papir možete staviti i dok god ih ne nosite, ili čak nakon pranja cipela dok se vaša obuća ne osuši.


Drugi lijek je dezodoriranje cipela stavljanjem komadića narančine kore unutra preko noći ili cijelo vrijeme dok se cipele ne nose, a one će ukolniti loš miris.


Najpoznatija je uporaba sode bikarbone. Dobro pospite unutrašnjost cipele sodom bikarbonom i ostavite preko noći, a ujutro se skine četkom.


Soda bikarbona apsorbira loš miris i također uklanja bakterije i plijesni koje se stvaraju unutar cipele.


Ostavljanje otvorene kutije tigrove masti u kutu police za cipele učinkovito je protiv neugodnog mirisa.


Posebno je učinkovit za bakterije koje se stvaraju u tenisicama.


Možda se čini maštovito, ali valjana metoda sastoji se od umetanja čarape sa mačjim pijeskom u obuću. Potonji je posebno proizveden za upijanje mirisa.


Stavljanje cipela u zamrzivač na nekoliko sati također vam može izmamiti osmijeh, ali tek nakon što ih stavite u hermetički zatvorenu plastičnu vrećicu!


Ovaj trik služi za ubijanje bakterija odgovornih za neugodne mirise.