
Foto: Pexels
Također je bogat i beta-karotenom
Sladak okus bagremovog meda prati blago gorkast naknadni okus. Miris i okus koji karakteriziraju proizvod su delikatni i imaju dašak vanilije.
Zahvaljujući svojim organoleptičkim i okusnim karakteristikama djeluje kao zaslađivač koji se koristi umjesto šećera.
Zahvaljujući prisutnosti flavonoida, bagremov med ima važna antioksidativna svojstva koja mogu donijeti zanimljive blagotvorne učinke za zdravlje organizma.
Također je bogat beta-karotenom: tvari koja je povezana s važnim antioksidativnim djelovanjem sposobnim za promicanje ispravnog rada mozga i očuvanje zdravlja kože.
Poznato je po svojim antimikrobnim svojstvima, a djeluje tako da proizvodi i otpušta male količine vodikovog peroksida, kiseline koja ubija bakterije napadajući njihove stanične stijenke.
Posebno je učinkovit protiv Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, dva soja bakterija otpornih na antibiotike i odgovornih za kožne infekcije i neke respiratorne poremećaje.
Stoljećima se koristi i u liječenju rana. Zahvaljujući sinergijskom djelovanju antioksidativnih i antibakterijskih svojstava, može ubrzati proces zacjeljivanja rana sprječavajući kolonizaciju bakterija i nastanak infekcija.
Bagremov med, primijenjen lokalno, ima snažno protuupalno djelovanje na kožu, smanjuje opseg edema, potiče razvoj novih krvnih žila i potiče pravilnu hidrataciju kože, ublažavajući tegobe povezane s ranom.
Zahvaljujući prisutnosti vitamina i antioksidativnih tvari, lokalna primjena bagremovog meda postaje dragocjeno rješenje u borbi protiv kožnih problema.
Konkretno, odgađa pojavu bora, ublažava upale kože i smanjuje prisutnost ožiljaka, mrlja i manjih opeklina na koži.
Sirovi, organski bagremov med pomaže u ublažavanju tegoba koje pogađaju probavni trakt. Vjeruje se da smanjuje stupanj kiselosti u želucu.
Dodatak žličice čistog bagremovog meda u toplu vodu zajedno s limunovim sokom proizvodi alkalizirajući učinak pogodan za održavanje stabilnog stupnja kiselosti idealnog za dobrobit želuca.
Bagremov med potiče sitost, osobito ako se pomiješa s vodom ili mlijekom. Pomaže zadovoljiti želju za slatkim čime se smanjuje potreba za konzumiranjem grickalica tijekom dana.
Nadalje, ova varijanta meda stimulira metabolizam djelujući kao pomoćno sredstvo u programima mršavljenja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Slavlje u Berlinu
RB Leipzig obranio naslov pobjednika Njemačkog kupa, od trojice Hrvata nijedan nije nastupio
Novosti
"SRBIJA PROTIV NASILJA"
Tisuće na prosvjedu u Beogradu; Dragan Bjelogrlić: Mladi na ulici daju nadu da ćemo se možda podići s dna
Hrvatska
SLUČAJ ZAMBIJA
Veleposlanik iz Afrike: Bilo je nekoliko prijetnji, postojala je mogućnost da se pripremi neka nova optužba
Ostali sportovi
ZAVRŠILA UTRKA
Na 38. Plitvičkom maratonu zlato je doma ponio Kenijac, srebro i bronca pripale domaćim natjecateljima
Scena
VREMEŠNI OČEVI
Evo kako je Robert De Niro komentirao vijest da Al Pacino čeka dijete
Zadar & Županija
RJEŠENJE AGENCIJE
Brodaru iz Italije odobreno održavanje dodatne trajektne linije Zadar – Preko
Hrvatska
TESTIRANJE NOVOG SUSTAVA
Danas prijepodne će svi u Hrvatskoj dobiti identičnu SMS poruku, evo kada u Zadru
Zadar & Županija
PODACI ZA TRAVANJ
Prvi puta više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji
Zadar
ZAPOSLILI DODATNE TIMOVE
Sve više mladih traži pomoć, iz mirovine pozvali dvije psihijatrice
Zadar
OSVOJILI MEDALJE