Foto: Pexels
Također je bogat i beta-karotenom
Sladak okus bagremovog meda prati blago gorkast naknadni okus. Miris i okus koji karakteriziraju proizvod su delikatni i imaju dašak vanilije.
Zahvaljujući svojim organoleptičkim i okusnim karakteristikama djeluje kao zaslađivač koji se koristi umjesto šećera.
Zahvaljujući prisutnosti flavonoida, bagremov med ima važna antioksidativna svojstva koja mogu donijeti zanimljive blagotvorne učinke za zdravlje organizma.
Također je bogat beta-karotenom: tvari koja je povezana s važnim antioksidativnim djelovanjem sposobnim za promicanje ispravnog rada mozga i očuvanje zdravlja kože.
Poznato je po svojim antimikrobnim svojstvima, a djeluje tako da proizvodi i otpušta male količine vodikovog peroksida, kiseline koja ubija bakterije napadajući njihove stanične stijenke.
Posebno je učinkovit protiv Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, dva soja bakterija otpornih na antibiotike i odgovornih za kožne infekcije i neke respiratorne poremećaje.
Stoljećima se koristi i u liječenju rana. Zahvaljujući sinergijskom djelovanju antioksidativnih i antibakterijskih svojstava, može ubrzati proces zacjeljivanja rana sprječavajući kolonizaciju bakterija i nastanak infekcija.
Bagremov med, primijenjen lokalno, ima snažno protuupalno djelovanje na kožu, smanjuje opseg edema, potiče razvoj novih krvnih žila i potiče pravilnu hidrataciju kože, ublažavajući tegobe povezane s ranom.
Zahvaljujući prisutnosti vitamina i antioksidativnih tvari, lokalna primjena bagremovog meda postaje dragocjeno rješenje u borbi protiv kožnih problema.
Konkretno, odgađa pojavu bora, ublažava upale kože i smanjuje prisutnost ožiljaka, mrlja i manjih opeklina na koži.
Sirovi, organski bagremov med pomaže u ublažavanju tegoba koje pogađaju probavni trakt. Vjeruje se da smanjuje stupanj kiselosti u želucu.
Dodatak žličice čistog bagremovog meda u toplu vodu zajedno s limunovim sokom proizvodi alkalizirajući učinak pogodan za održavanje stabilnog stupnja kiselosti idealnog za dobrobit želuca.
Bagremov med potiče sitost, osobito ako se pomiješa s vodom ili mlijekom. Pomaže zadovoljiti želju za slatkim čime se smanjuje potreba za konzumiranjem grickalica tijekom dana.
Nadalje, ova varijanta meda stimulira metabolizam djelujući kao pomoćno sredstvo u programima mršavljenja.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar