Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prava njega

Za zdravu kožu u jelovnik uvrstite ove namirnice

03.09.2025. 14:15
Za zdravu kožu u jelovnik uvrstite ove namirnice

Foto: Pixabay



Koža je naš najveći organ i svojevrsno ogledalo načina života i prehrambenih navika. Sastoji se od tri sloja: vanjskog epidermisa koji služi kao zaštitna barijera, unutarnjeg dermisa koji osigurava elastičnost te potkožnog sloja (hipodermisa) koji povezuje kožu s mišićima i kostima.


Na njezino stanje i brzinu starenja utječu brojni čimbenici, a osim genetike, presudnu ulogu imaju prehrana i životni stil.


Prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, konzumacija alkohola i kofeina s vremenom ostavljaju trag jer dehidriraju kožu, a isto vrijedi i za prehranu bogatu prerađenom i zaslađenom hranom.




Ako želite zdravu, elastičnu i blistavu kožu, vrijeme je da obratite pažnju na ono što jedete, ali i na ono što biste trebali izbjegavati.


Hranjive tvari koje čine razliku


Kako starimo, koža prirodno postaje tanja, gubi elastičnost te je sklonija sitnim borama i linijama.


Uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim masnoćama može pomoći u usporavanju tih procesa i zaštiti kože od oštećenja.


Proteini za čvrstoću i elastičnost


Riba, nemasno meso, jaja, ali i biljni izvori poput mahunarki, orašastih plodova i sjemenki osiguravaju aminokiseline potrebne za stvaranje kolagena, ključnog proteina koji održava elastičnost kože.


Dobre masnoće za hidrataciju


Masna riba poput lososa, skuše i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama koje potiču hidrataciju kože i daju joj puniji izgled.


Preporučuje se barem jedna porcija tjedno, a prednost je uvijek dobro dati divljoj ribi zbog boljeg sastava masnih kiselina. Orasi, bademi, chia i lanene sjemenke odlični su biljni izvori zdravih ulja, a ujedno sadrže i vitamin E koji štiti kožu od UV oštećenja i čini je mekanom.


Minerali za zaštitu


Orašasti plodovi sadrže bakar, važan za proizvodnju kolagena, i selen koji štiti od štetnog djelovanja sunca. Brazilski oraščići posebno se ističu kao najbogatiji izvor selena.


Vitamini koji hrane kožu


Karotenoidi iz šarenog voća i povrća, poput batata i mrkve, u tijelu se pretvaraju u vitamin A koji može smanjiti osjetljivost kože na sunce.


Vitamin C, ključan za sintezu kolagena, pronaći ćete u paprikama, kiviju i jagodama. Tamno lisnato povrće, poput kelja, donosi i druge zaštitne vitamine koji jačaju kožu.


Vlakna za obnovu


Integralne žitarice poput smeđe riže, cjelovitog kruha i tjestenine obiluju vlaknima koja pomažu zacjeljivanju kože. Zob i proso sadrže i mineral silicij, važan za zdravlje kože, kose i noktiju.


Ipak, postoji dakako i hrana koja ubrzava starenje kože


Šećer i rafinirani ugljikohidrati


Bijeli kruh, riža, tjestenina, kolači, keksi i gazirana pića ubrzavaju proces starenja kože jer višak šećera oštećuje stanice i narušava proizvodnju kolagena.


Loše masnoće


Trans masnoće iz industrijskih peciva, kolača i gotovih jela posebno su štetne, a ni zasićene masti iz crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda nisu najbolji izbor.


One konkuriraju dobrim omega-3 masnoćama, usporavaju cirkulaciju i smanjuju dotok krvi u kožu.


 


 


 



Autor: Mija Dropuljić