ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

MUKOTRPNO pokušavanje

Kada odlazak na WC postane noćna mora… 4 savjeta za rješavanje konstipacije

Autor: Šarlota Brnčić

17.09.2023. 11:07
Kada odlazak na WC postane noćna mora… 4 savjeta za rješavanje konstipacije

Foto: PixabayPatite li od zatvora? Pravilna stolica ključna je za dobrobit naših crijeva i, općenito, našeg tijela: to je način na koji se naše tijelo rješava svega što mu ne treba – uključujući toksine. Nije fiksno pravilo, ali moći to obaviti ujutro, prije početka dana, zdrava je navika koju treba s vremenom svladati i održavati.


Međutim, nažalost, putovanja, loše prehrambene navike, sjedilački način života i dehidracija mogu otežati ovaj proces. Što onda učiniti? Postoje li neki “trikovi” koji nam to mogu olakšati i poboljšati kvalitetu života?


Puno pijte


Obilna i česta hidracija vašem tijelu donosi brojne dobrobiti, a među njima olakšava izbacivanje stolice jer ju čini mekšom. Ako niste navikli piti, fekalije postaju sve suše, tvrđe i voluminoznije, a njihov prolaz kroz crijevo postaje sve kompliciraniji.
Štoviše, izbacivanje tvrde stolice također može uzrokovati pojavu hemoroida.


Krećite se i vježbajte


Kako bi se potaknula i pomogla pokretljivost crijeva, važno je vježbati: izrazito sjedilački način života, zapravo, dovodi do toga da se fekalije “talože” u crijevima i čini njihovo izbacivanje zamornim i bolnim.


Tjelesni trening bilo koje vrste, osim što ograničava rizik od rane smrti i pojave mnogih bolesti, također može ublažiti zatvor pomažući otpadu i toksinima da brže putuju kroz debelo crijevo.


Nema potrebe za vježbanjem dostojnim olimpijskog pobjednika kako biste vratili svoja crijeva u formu. Dovoljna je i obična šetnja od pola sata dnevno.


Jedite vlakna


Prerađena hrana napravljena od rafiniranog brašna u korijenu je mnogih zdravstvenih problema – među njima i zatvora.


Svi koji imaju poteškoća s izbacivanjem stolice trebali bi u prehranu uvrstiti sezonsko voće i povrće, ali i mahunarke, cjelovite žitarice i sušeno voće. To su namirnice bogate vlaknima koja olakšavaju prolazak izmeta u crijevima.


Konzumirajte sjemenke uljarica


Čak i sjemenke uljarica, osim što vam jamče pravilnu opskrbu Omega3 masnim kiselinama, izvrstan su prirodni lijek protiv zatvora i za pospješivanje stolice.


U tu svrhu možete koristiti sjemenke lana. Žlicu sjemenki stavite preko noći da se “odmara” u šalici tople vode: za to vrijeme sjemenke će od vode napraviti gel koji možete popiti ujutro kako biste pospješili pokretljivost crijeva.


U prehranu možete uvesti i druge vrste sjemenki, poput chia ili suncokretovihsjemenki, kojima obogatite kašu, salatu ili jogurt.