
Foto: Pixabay
Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s većim izazovima zbog promjene vremena, hladnoće i veće prisutnosti sezonskih bolesti.
Đumbir, drevni lijek iz prirode, jedan je od najučinkovitijih sastojaka za jačanje imunološkog sustava i zaštitu od prehlada i upala. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja tijekom hladnijih mjeseci.
Zdravstvene prednosti
Đumbir je bogat gingerolom, aktivnim spojem koji je zaslužan za njegova snažna protuupalna svojstva. Ovaj spoj pomaže smanjiti upale u tijelu, što je posebno korisno tijekom sezona kada su prehlade i grlobolje učestale. Antimikrobna svojstvađumbira pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, što ga čini idealnim za jačanje imuniteta.
Jedna od najvećih prednosti đumbira je njegova sposobnost da poboljša probavu. Zbog svoje sposobnosti da stimulira proizvodnju probavnih sokova i ubrzava metabolizam, đumbir može pomoći u ublažavanju nadutosti, mučnine i probavnih tegoba. Također, đumbir može igrati važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, čime pomaže u održavanju energije tijekom dana.
Đumbir također smanjuje bol. Ako patite od bolova u mišićima ili zglobovima, đumbir može pružiti prirodno olakšanje jer djeluje kao prirodni analgetik.
Kako ga najbolje konzumirati?
Đumbir možete koristiti na mnogo načina, a najjednostavniji način je kroz čaj. Jednostavno narežite nekoliko tankih kriški svježeg đumbira i prelijte ih vrućom vodom. Dodavanjem malo limuna i meda ne samo da poboljšavate okus, već i dodatno pojačavate njegov učinak na imunitet.
Đumbir čaj možete konzumirati svaki dan, osobito ujutro, kako biste započeli dan s toplim napitkom koji vam daje energiju i jača vaš obrambeni sustav.
Ako volite smoothieje, svježi đumbir možete naribati ili narezati i dodati u svoj omiljeni smoothie od voća. Njegova začinska aroma dobro se uklapa s voćem poput banana, naranči ili bobičastog voća, a uz to dodaje zdravu dozu antioksidansa.
Za one koji uživaju u kuhanju, đumbir je izvrstan dodatak juhama, varivima ili umacima. Možete ga koristiti i u marinadama za meso, što ne samo da poboljšava okus, već i olakšava probavu proteina.
Preporučena dnevna količina
Iako je đumbir vrlo koristan, važno je paziti na količinu koju konzumirate. Preporučena dnevna količina svježeg đumbira iznosi oko 2-4 grama, što je otprilike pola čajne žličice naribanog korijena.
Ako koristite đumbir u prahu, količina bi trebala biti nešto manja, oko 1 gram dnevno. Đumbir se lako može dodati u svakodnevne obroke, no važno je zapamtiti da previše đumbira može izazvati žgaravicu ili probavne tegobe kod nekih ljudi, pa ga uvijek koristite u umjerenim količinama.
Đumbir je prirodni saveznik za jesen, a njegova zdravstvena svojstva mogu vam pomoći u borbi protiv prehlada, jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave. Bilo da ga konzumirate u obliku čaja, smoothieja, ili ga koristite kao začin u svojim jelima, đumbir je univerzalni lijek iz prirode koji će vam pomoći da ostanete zdravi i vitalni tijekom cijele sezone.
najnovije
najčitanije
Županija
FUNKCIONALNI USTROJ
Evo koje su općine iskoristile mogućnost funkcionalnog spajanja: ‘Gledamo kako bismo mogli…’
Zadar
APEL
UPOZORENJE ZADRANKE! ‘Samo da upozorim ljude koji šetaju pse po Musapstanu…’
Zadar
HEP JAVLJA
POPIS JE PODUŽI! Dijelovi Zadarske županije u utorak ostaju bez struje, provjerite adrese
Scena
ODUŠEVILA PRATITELJE
ODUŠEVILA OBJAVOM Hrvatska pjevačica pozirala s likom Isusa Krista: ‘Ti me inspiriraš’
Kultura
POKROVITELJSTVO ŽUPANIJE
Otvorena izložba Županijska smotra »ArtDizajn 2025.«
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Zadar
APEL