Foto: Pixabay
Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s većim izazovima zbog promjene vremena, hladnoće i veće prisutnosti sezonskih bolesti.
Đumbir, drevni lijek iz prirode, jedan je od najučinkovitijih sastojaka za jačanje imunološkog sustava i zaštitu od prehlada i upala. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja tijekom hladnijih mjeseci.
Zdravstvene prednosti
Đumbir je bogat gingerolom, aktivnim spojem koji je zaslužan za njegova snažna protuupalna svojstva. Ovaj spoj pomaže smanjiti upale u tijelu, što je posebno korisno tijekom sezona kada su prehlade i grlobolje učestale. Antimikrobna svojstvađumbira pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, što ga čini idealnim za jačanje imuniteta.
Jedna od najvećih prednosti đumbira je njegova sposobnost da poboljša probavu. Zbog svoje sposobnosti da stimulira proizvodnju probavnih sokova i ubrzava metabolizam, đumbir može pomoći u ublažavanju nadutosti, mučnine i probavnih tegoba. Također, đumbir može igrati važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, čime pomaže u održavanju energije tijekom dana.
Đumbir također smanjuje bol. Ako patite od bolova u mišićima ili zglobovima, đumbir može pružiti prirodno olakšanje jer djeluje kao prirodni analgetik.
Kako ga najbolje konzumirati?
Đumbir možete koristiti na mnogo načina, a najjednostavniji način je kroz čaj. Jednostavno narežite nekoliko tankih kriški svježeg đumbira i prelijte ih vrućom vodom. Dodavanjem malo limuna i meda ne samo da poboljšavate okus, već i dodatno pojačavate njegov učinak na imunitet.
Đumbir čaj možete konzumirati svaki dan, osobito ujutro, kako biste započeli dan s toplim napitkom koji vam daje energiju i jača vaš obrambeni sustav.
Ako volite smoothieje, svježi đumbir možete naribati ili narezati i dodati u svoj omiljeni smoothie od voća. Njegova začinska aroma dobro se uklapa s voćem poput banana, naranči ili bobičastog voća, a uz to dodaje zdravu dozu antioksidansa.
Za one koji uživaju u kuhanju, đumbir je izvrstan dodatak juhama, varivima ili umacima. Možete ga koristiti i u marinadama za meso, što ne samo da poboljšava okus, već i olakšava probavu proteina.
Preporučena dnevna količina
Iako je đumbir vrlo koristan, važno je paziti na količinu koju konzumirate. Preporučena dnevna količina svježeg đumbira iznosi oko 2-4 grama, što je otprilike pola čajne žličice naribanog korijena.
Ako koristite đumbir u prahu, količina bi trebala biti nešto manja, oko 1 gram dnevno. Đumbir se lako može dodati u svakodnevne obroke, no važno je zapamtiti da previše đumbira može izazvati žgaravicu ili probavne tegobe kod nekih ljudi, pa ga uvijek koristite u umjerenim količinama.
Đumbir je prirodni saveznik za jesen, a njegova zdravstvena svojstva mogu vam pomoći u borbi protiv prehlada, jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave. Bilo da ga konzumirate u obliku čaja, smoothieja, ili ga koristite kao začin u svojim jelima, đumbir je univerzalni lijek iz prirode koji će vam pomoći da ostanete zdravi i vitalni tijekom cijele sezone.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja