Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Stoljetni lijek

Češnjak je ne samo prirodni antibiotik već smanjuje kolesterol te pomaže detoksicirati jetru

Autor: Šarlota Brnčić

06.02.2023. 18:42
Češnjak je ne samo prirodni antibiotik već smanjuje kolesterol te pomaže detoksicirati jetru

Foto: PixabayNamirnica je to koja čovjeka prati oduvijek kroz stoljeća. Pretpostavlja se da je porijeklom iz središnje Azije (Kirgistan, Iran, Afganistan).


Njegovo širenje toliko je staro da prethodi egipatskoj civilizaciji, koja je prije više od 5.000 godina prepoznala njegovu prehrambenu vrijednost, smatrajući ga lijekom i žrtvom bogovima.


No Rimljani su ga unijeli u Europu tijekom svojih vojnih pohoda. Dijeljen je legionarima radi sprječavanja zaraza i uzdizanja njihovih ratničkih “vrlina”.
Nadalje, u srednjem vijeku koristio se za liječenje groznice, gluhoće, krvarenja i prije svega kao protuotrov u borbi protiv kuge.


Ima mnoga korisna svojstva, zahvaljujući hranjivim tvarima od kojih se sastoji. Pogledajmo koja su to:


  • Antibakterijski i prirodni antibiotik: sadržaj vitamina C i sumpora daje mu izvrsna antibakterijska svojstva, toliko da se smatra prirodnim antibiotikom. Također pomaže u borbi protiv crijevnih parazita i ima antifungalno djelovanje protiv pet vrsta Candide.
  • Protuupalni: neki spojevi izvedeni iz organosulfura češnjaka, poput alicina, pokazali su se učinkovitima u prevenciji upalnih procesa. U tom smislu bi se mogao koristiti u liječenju ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i drugih crijevnih bolesti izazvanih upalom.
  • Pomaže krvožilnom sustavu: alicin je poznat po svojim antihipertenzivnim svojstvima. Nekoliko je istraživanja pokazalo njegovu sposobnost snižavanja krvnog tlaka, učinak koji je maksimiziran kod hipertenzivnih subjekata. Na taj način je također koristan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
  • Jača imunološki sustav: zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, sposoban je potaknuti pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, držeći podalje sezonske bolesti. Da biste maksimizirali ova svojstva, trebalo bi ga jesti sirovog.

Postoje još tri manje poznate, ali jednako važne funkcije koje češnjak obavlja:


1. Stimulira koštani sustav


Učestalo jedenje može minimizirati gubitak koštane mase povećanjem razine estrogena, a to je posebno važno za žene u menopauzi, koje su u opasnosti od osteoporoze.


Unos češnjaka i luka također se pokazao korisnim u liječenju osteoartritisa.


2. Antikancerogeno djelovanje


Izoliran iz češnjaka, aliksin, pokazuje antikancerogena i antioksidativna svojstva.


Nekoliko je istraživanja izvijestilo o zaštitnim učincima na ljudsko zdravlje.


Na primjer, nedavno istraživanje pokazalo je povezanost između smanjenog rizika i učestalosti raka dojke i konzumacije posebice češnjaka i poriluka.


3. Djelovanje protiv pretilosti


Razni organosumporni spojevi prisutni u češnjaku, od kojih je najjači i glavni alicin, pokazuju antihiperglikemijsko i antihiperinzulinemičko djelovanje.


Ove karakteristike čine ga saveznikom za one koji pate od pretilosti.


Češnjak: kontraindikacije


Unos ove namirnice je kontraindiciran u slučaju:


  • gastritisa, akutnog i kroničnog
  • upaljene crijevne sluznice
  • trudnoće, osobito u prvom tromjesečju, u slučaju terapijskih doza
  • dva tjedna prije kirurških operacija
  • tijekom dojenja jer može promijeniti okus mlijeka